W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 39 proc. badanych osób. Wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, owoce, nabiał i wędliny.
Przeczytaj również: Ile jedzenia marnują europejczycy
Podczas, gdy jedzenie się marnuje, my wydajemy na nie coraz więcej. Nie trzeba wiele, aby to zmienić. Wprowadź w życie kilka prostych zasad, które pozwolą ci racjonalnie gospodarować żywnością. Oto cenne wskazówki, dzięki którym zaoszczędzisz nawet kilkaset złotych.
Planuj zakupy
Przed zakupami najlepiej określić potrzeby i oczekiwania domowników, a następnie ułożyć jadłospis na cały tydzień. Zakupy robi się o wiele łatwiej, kiedy wiemy, co w najbliższych dniach będziemy gotować. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie listy produktów, dzięki której o niczym nie zapomnimy, a także nie będziemy kierować się impulsem w podejmowaniu konsumenckich decyzji.