O ile rozstawianie tradycyjnego grilla na balkonie uznawane jest raczej za przejaw złych manier (w regulaminach wielu spółdzielni mieszkaniowych balkonowe grillowanie jest zabronione), to za przygotowanie posiłku na elektrycznym grillu na balkonie czy tarasie nikt nam głowy suszył nie będzie.
Plusy i minusy elektrycznego grilla
Ten rodzaj grilla nie dymi, nie stwarza więc zagrożenia i nie irytuje sąsiadów. Grill elektryczny uniezależnia przygotowywanie posiłków od sezonu i pogody. Można go swobodnie używać nie tylko w ogrodzie, ale również w pomieszczeniach zamkniętych. O wiele łatwiej, niż tradycyjnego grilla, utrzymać go w czystości. Zwłaszcza, że ruchome części nadają się do mycia w zmywarkach. Elektryczne grille pozwalają z dużą dokładnością utrzymywać temperaturę, w której przygotowuje się potrawy, łatwiej więc je przyrządzić i uniknąć nieudanych eksperymentów w kuchni. Grille elektryczne posiadają nienagrzewające się uchwyty, nie ma więc możliwości poparzenia się przy okazji pieczenia. Część urządzeń umożliwia bardzo zdrowe i dietetyczne przygotowanie potraw z wykorzystaniem grillowania beztłuszczowego.
Poczytaj również: Węglowy, elektryczny i gazowy, czyli który grill wybrać
Niektóre modele umożliwiają szybsze, dwustronne grillowanie: rolę dodatkowej powierzchni pełni zamykana klapa. Dzięki niej aromaty i zapachy pozostają również w środku, a potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. Bo to właśnie główny minus elektrycznego grilla – trudno przygotowując na nim potrawy osiągnąć takie wysycenie smaków i aromatów jak na tradycyjnym, węglowym palenisku.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Po pierwsze – na czas gwarancji oferowany przez producenta. Liczba dostępnych na rynku modeli jest dość duża, ale niestety wśród nich wiele jest tandety z Dalekiego Wschodu. Dobry elektryczny grill będzie cieszył użytkownika przez wiele lat i taką też powinien mieć gwarancję. Przyjmuje się, że 3–5 lat gwarancji to dobry standard.
Warto wiedzieć: Grill do ogrodu
Ważna jest powierzchnia robocza grilla. Kupując produkt musimy wiedzieć, czy potrawy będziemy przygotowywać dla siebie, czy może dla całej armii głodomorków. Istotna jest również moc urządzenia – im większa, tym grill jest wydajniejszy i szybciej się nagrzewa. Warto też zwrócić uwagę na możliwość regulacji wysokości grilla i samego „paleniska". Czasem przygotowanie potrawy trwa kilkadziesiąt minut, warto je spędzić w komfortowej pozycji, a nie ciągle schylając się nad potrawami.
Tyle kosztuje grill elektryczny
Dla wielu istotna będzie cena urządzenia. Proste modele kupić można za mniej niż 200 złotych, bardziej skomplikowane – za kilka tysięcy złotych. Jeśli nie jesteśmy fanatykami grillowania, modele do 200–300 złotych zaspokoją potrzeby przeciętnego użytkownika.
