Spis treści
Suszone grzyby: w czym najlepiej je trzymać?
Grzyby, które po zebraniu w lesie odpowiednio wysuszymy np. w piekarniku, na słońcu czy specjalnej suszarce do grzybów, powinny mieć jasny kolor, intensywny aromat i być sprężyste w dotyku. Dobrze wysuszone grzyby powinny delikatnie kruszyć się z lekkim trzaskiem w placach. Jeśli zadbamy o odpowiednie ich przechowanie, długo zachowają swoje walory zapachowe i smakowe.
Prawidłowo wysuszone grzyby powinniśmy umieścić w szczelnych naczyniach. Dzięki temu nie zaatakują ich m.in. panoszące się często w kuchni mole spożywcze. Wybierajmy pojemniki wysokiej jakości (sprawdzonych producentów), które przeznaczone są do przechowywania żywności. Zanim włożymy do nich suszone grzyby, najpierw dokładnie je umyjmy i wysuszmy.
Najlepszym przechowywać suszone grzyby m.in. dobrze i solidnie zamykanych:
- szklanych słojach,
- plastikowych pudełkach,
- metalowych puszkach,
- emaliowanych naczyniach.
Nigdy nie przechowujmy suszonych grzybów w torbach foliowych ani papierowych, bo szybko mogą się zepsuć i stracić swoje cenne walory. Unikajmy też wieszania wysuszonych grzybów na sznurku czy wkładania ich do lnianych woreczków. Tego typu tradycyjne sposoby nie zabezpieczą ich przed szkodnikami i pleśnią.
Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby w domu
Zanim włożymy suszone grzyby do hermetycznych pojemników, sprawdźmy, czy nie są one w środku wilgotne. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w ciemnym oraz suchym miejscu. Unikajmy wilgoci oraz światła, bo nasz susz szybko stracić aromat i smak. Idealnym schowkiem na pojemniki z suszonymi grzybami będzie zamykana półka w spiżarni czy kuchni lub komoda w salonie.
Sprawdź, jak długo można przechowywać suszone grzyby
Zdania na ten temat są podzielone. Wielu wytrawnych grzybiarzy twierdzi, że prawidłowo wysuszone grzyby można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet 2-3 lata. Co jakiś czas warto jednak sprawdzać, w jakiej są kondycji i czy nie pokryły się pleśnią.
Jednak najlepiej zużywać suszone grzyby na bieżąco. Nie warto robić ogromnych zapasów suszu, którego nie uda nam się spożytkować do kolejnego sezonu grzybowego.
Zobacz też: Przepis na tradycyjną zupę grzybową z suszonych podgrzybków i borowików.
Przechowuj żywność bezpiecznie
