Spis treści
Każda zmywarka ma kilka funkcji mycia i warto wiedzieć, jak i kiedy z nich korzystać. Według wyliczeń mycie naczyń w zmywarce może pozytywnie odbić się na naszych rachunkach, ale tylko wtedy, kiedy będziemy umiejętnie z niej korzystać. Jakie błędy sprawiają, że zamiast płacić mniej, rachunki za prąd i wodę idą w górę? Sprawdź!

Jak układać naczynia w zmywarce?
Po pierwsze, zanim włożysz talerz do zmywarki, opróżnij go z resztek jedzenia (możesz go lekko powycierać kawałkiem ręcznika papierowego, ale nie opłukuj wodą – nie o to przecież chodzi w oszczędzaniu wody). Zmywarkę wypełnij naczyniami, unikając jednak przeładowania. Naszym celem jest umycie naczyń bez konieczności poprawiania po sprzęcie. Jeśli w zmywarce będzie za dużo naczyń, ramiona spryskujące mogą nie poradzić sobie z każdym zabrudzeniem. Patelnie, garnki i kubeczki układamy dnem do góry. Kto choć raz zrobił inaczej, doskonale wie, czym to się kończy po otwarciu zmywarki.
Krócej nie zawsze oznacza taniej
Wiele osób najczęściej korzysta z programu 30-minutowego, sugerując się tym, że im krótszy czas, tym korzystniej dla rachunków. Jest to jednak błędne rozumowanie. Najbardziej ekonomiczny jest program ECO, który trwa 3-4 godziny. Dzięki dłuższemu cyklowi woda nie jest podgrzewana tak szybko, jak ma to miejsce w przypadku szybkich cyklów mycia. W ten sposób zużycie energii, jak i wody jest dużo niższe niż w przypadku krótszych programów. Jeśli denerwuje cię zbyt długi czas pracy zmywarki w trybie ECO, naczynia możesz załadować na wieczór, tak aby przed pójściem spać, urządzenie zakończyło pracę. Z programów krótszych lepiej korzystać w sporadycznych sytuacjach, np. kiedy masz kilka lekko zabrudzonych naczyń, a pilnie ich potrzebujesz.
Dodatkowe funkcje – czy zawsze opłaca się je włączać?
Nowoczesne zmywarki oferują wiele dodatkowych funkcji (np. extra higiena, extra power), które mogą podnieść jakość mycia, ale w codziennym korzystaniu z urządzenia, nie są aż tak niezbędne. Uruchomienie ich spowoduje wzrost zużycia energii. Oczywiście można i warto z nich korzystać, ale raczej w uzasadnionych przypadkach, np. mocne zabrudzenia garnków, przypalone dno itp.
Kiedy lepiej wybrać mycie ręczne?
Nie poleca się wkładać do zmywarki drewnianych desek lub sztućców. Po skończonej pracy urządzenia może czekać nas przykra niespodzianka – z jednej deski zrobią się dwa albo trzy kawałki. Namoczone drewno pęcznieje albo pęka. Dużą ostrożność należy też zachować, myjąc kieliszki i inne naczynia ze szkła. W tym celu najlepiej korzystać ze specjalnego programu lub – jeśli obawiamy się, że szkło nie przetrwa mycia w zmywarce – wybierzmy mycie ręczne.
Zanim kupisz zmywarkę, dowiedz się, który model ma najlepsze oceny pod kątem energooszczędności i zużycia wody. Pamiętaj też, że każdy sprzęt, aby dobrze działał, musi być odpowiednio konserwowany. Po każdym użyciu zmywarki należy na kilka godzin zostawić uchylone drzwi, a resztki wody na drzwiczkach przetrzeć do sucha szmatką. Dzięki temu wilgoć odparuje, a ze środka urządzenia nie będzie się wydobywał nieprzyjemny zapach. Raz w miesiącu należy wyjąć filtry i ramiona natryskowe, które następnie trzeba przepłukać pod bieżącą wodą.