Jak naturalnie zabarwić ubranie? Owoce i warzywa odmienią stare ubrania i dodadzą ciekawych i naturalnych kolorów naszej garderobie

Justyna Madan
Justyna Madan
Farbowanie ubrań za pomocą resztek żywności nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Może być frajdą i na pewno odmieni wygląd naszej garderoby
Farbowanie ubrań za pomocą resztek żywności nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Może być frajdą i na pewno odmieni wygląd naszej garderoby unsplash.com
Farbowanie tkanin to nie jest skomplikowana sprawa. Warto też pamiętać o tym, że fabryki odzieży na całym świecie odprowadzają do ścieków wodnych tony szkodliwych barwników tekstylnych. Są jednak domowe sposoby na farbowanie, dzięki czemu zrobimy coś dobrego dla środowiska, a przy okazji wykorzystamy resztki jedzenia. Sprawdź, na jaki kolor farbują skórki cebuli, pestki awokado czy czarna fasola.

Owoce i warzywa są doskonałym źródłem naturalnych barwników, ponieważ zawierają flawonoidy, kwas garbnikowy i elagotaninę – wszystkie sklasyfikowane jako polifenole – które tworzą ich bogate kolory i mogą plamić ubrania. Eksperymentowanie z naturalnymi barwnikami w domu jest łatwe, praktycznie bezpłatne i niezwykle satysfakcjonujące.

Farbowanie tkanin za pomocą resztek żywności

Naturalne włókna roślinne i zwierzęce, takie jak bawełna, len, jedwab i wełna, lepiej utrzymują kolor z roślin niż materiały syntetyczne. Tkaniny, które dobrze wchłaniają wodę, prawdopodobnie również dobrze wchłaniają farbę.

Pamiętaj, aby zawsze wybierać do farbowania czyste tkaniny zamiast mieszanek, ponieważ różne włókna zawarte w mieszankach mogą farbować w różnym tempie, co może sprawić, że ubranie może mieć różne odcienie danego koloru. Pokarmy bogate w garbniki najlepiej nadają się do naturalnego barwienia. Większość daje jasne odcienie, ale kolor staje się silniejszy, im dłużej tkanina pozostaje zanurzona w kąpieli.

Resztki jedzenia, farbują na takie kolory:

  • Różowy – awokado (pestki dają głębszy efekt niż skórka);
  • Czerwony/różowy – buraki, maliny, truskawki;
  • Fioletowy – czerwona kapusta, jeżyny, granat (pestki);
  • Żółty – skórka granatu, żółta łuska cebuli;
  • Zielony – szpinak, listki mięty;
  • Niebieski – czarna fasola, jagody;
  • Brązowy – kawa, herbata.

Do farbowania potrzebne są: duży garnek z pokrywką, drewniana łyżka, filtr, plastikowe wiaderko, gumowe rękawice, niebarwiona tkanina, resztki jedzenia, 2 łyżki sody kalcynowanej, 2 łyżki mydła o neutralnym pH, 2 szklanki octu, woda.

Jak farbować tkaniny za pomocą żywności?

Metoda 1 – Najłatwiejsza i najszybsza technika polega na gotowaniu resztek jedzenia, odcedzeniu płynu, a następnie namoczeniu tkaniny w kąpieli barwiącej. W garnku zagotowujemy 8 szklanek wody, następnie rozpuszczamy 2 łyżki sody i mydła, zanurzamy tkaninę za pomocą łyżki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny. Odcedzamy, płuczemy tkaninę i odkładamy na bok.

Kąpiel barwiąca. Do garnka wrzucamy 4 szklanki resztek jedzenia (w zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać) i 8 szklanek wody. Gotujemy przez godzinę. Resztki pozostawiamy na noc, powinny być po tym czasie bezbarwne, wtedy odcedzamy płyn.

W wiadrze mieszamy 2 szklanki octu i 8 szklanek letniej wody, wrzucamy tkaninę, którą wcześniej gotowaliśmy w sodzie i mydle, zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie osuszamy, płuczemy i zanurzamy ją w kąpieli barwiącej (w temperaturze pokojowej) za pomocą łyżki. Zostawiamy na minimum godzinę, może to być cały dzień, uzyskamy wówczas bogatszy kolor. Ponownie płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy do wyschnięcia. Nie susz na słońcu, a przed założeniem wypierz ubranie w mydle o neutralnym pH.

Metoda 2 – w tym przypadku będą potrzebne gumki lub sznurek. Moczymy tkaninę w occie jak w poprzednim przypadku. Ubranie skręcamy lub zgniatamy, tak aby kolor rozłożył się nierównomiernie, mogą w tym pomóc gumki i sznurek. Zanurzamy tkaninę w kąpieli barwiącej, spłukujemy ją, usuwamy gumki i ponownie farbujemy w nowej kąpieli barwiącej, dlatego dobrze jest wcześniej przygotować jej więcej. Następnie suszymy tkaninę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak naturalnie zabarwić ubranie? Owoce i warzywa odmienią stare ubrania i dodadzą ciekawych i naturalnych kolorów naszej garderobie - Strefa Agro

Wróć na regiodom.pl RegioDom