Zobacz listę najlepszych restauracji na świecie według akademii Diners Club. Jak powstała lista 10 najlepszych restauracji? Niemal 1000 kulinarnych ekspertów z całego świata kosztowało dać z najbardziej obiecujących restauracji. Wytypowali oni te restauracje, które ich zdaniem zasługują w tym roku na miano najlepszych.
Godne uwagi: Tanio, ale ekskluzywnie. Czyli domowy obiad jak z restauracji
Włoscy Franciszkanie numerem jeden
Tegorocznym zwycięzcą jest Osteria Francescana, która mieści się w Modenie (Włochy). To lokal bardzo kameralny. Na gości czeka tylko 12 stolików i to jedynie przez 2,5 godziny dziennie, 5 dni w tygodniu. Restauracja serwuje kuchnię regionalną – włoską, ale odkrytą na nowo i odpowiednio podrasowaną.
Polecamy przepis: Kozi ser w panierce ze słonecznika
Niestety o miejsce w kameralnej gospodzie Franciszkanów jest bardzo trudno. O ile ktoś nie korzysta z usług concierge'a, który potrafi zdziałać cuda, musi się przygotować na przynajmniej trzy miesiące oczekiwania i to tylko jeśli ma się refleks. Wszystko dlatego, że pierwszego dnia każdego miesiąca o godzinie 10 (GMT +1) otwierane są rezerwacje, ale z terminem na za cztery miesiące. Tym samym przed południem 1 lipca będzie można zarezerwować stolik na październik.
W Osteria Francescana można skomponować kolację wybierając pozycje z karty lub też wybrać jeden z dwóch popisowych zestawów degustacyjnych. Wtedy ceny za posiłek dla jednej osoby zaczynają się od 1330 złotych (z napojami).
Smaki kuchni hiszpańskiej
Na kolejnym miejscu znalazła się restauracja El Celler de Can Roca położona w hiszpańskiej Gironie (północno-wschodnia część kraju). Restauracja proponuje kuchnię regionalną, czyli katalońską, ale kreatywnie rozwinięta, co zasłużyło na trzy gwiazdki Michelin.
Warto spróbować: Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Menu degustacyjne kosztuje od 890 złotych od osoby. A na stolik trzeba czekać jeszcze dłuższej niż w Osteria Francescana. Z systemu rezerwacyjnego wynika, że obecnie nie ma możliwości zarezerwowania miejsca, a z początkiem kolejnego miesiąca otworzą się rezerwacje z terminem na za 11 miesięcy. Pomóc może tylko zapisanie się na listę oczekujących na wcześniejszy termin, albo pomoc sprawnego concierge'a.
Godne podkreślenia jest to, że w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji na świecie są aż trzy hiszpańskie restauracje. Oprócz wspomnianej El Celler de Can Roca, na liście jest również Mugaritz z San Sebastian (7 miejsce) i Asador Etxebarri z Axpe (10 miejsce).
Smacznie w Nowym Jorku
W tym roku śród najlepszych restauracji na trzecim miejscu znalazła się restauracja Eleven Madison Park z Nowego Jorku. Nazwa pochodzi wprost od adresu na Manhattanie naprzeciwko parku Madison Square, w pobliżu Empire State Building. Posiłki komponowane są z lokalnych, świeżych składników. Inspiracje czerpane są z tradycji kulinarnych Nowego Yorku.
Cena menu degustacyjnego to 1160 zł za osobę (bez napojów). Czas oczekiwana na stolik to 28 dni. Można też zapisać się na rezerwową listę gości. Codziennie otwierane są rezerwacje z terminem na za 28 dni. Aby zarezerwować wymarzony stolik, trzeba więc zdążyć przed innymi chętnymi. Już na tym etapie goście informowani są, że rachunek obejmuje wszystkie koszty, a napiwki nie są ani oczekiwane, ani nie zostaną przyjęte przez obsługę.
Najtańszy smak z najwyższej półki w Limie
Najtańszą ofertę w gronie 10 najlepszych restauracji na świecie znaleźć można w Limie (Peru). Tam właśnie znaleźć można lokal o nazwie Central, gdzie na gości czeka peruwiańska kuchnia z najwyższej półki. Cena menu degustacyjnego to od 375 do 470 zł za osobę (bez wina). Czas oczekiwania na pierwszy wolny stolik to niecały miesiąc, choć aby zarezerwować idealnie pasującą datę i godzinę, obsługa restauracji sugeruje dokonanie rezerwacji z dwumiesięcznym wyprzedzeniem.
Szybki wczesny lunch w Wiedniu
Nie wszędzie na wolny stolik w restauracji z pierwszej dziesiątki trzeba czekać miesiącami czy tygodniami. Na lunch przed godziną 12:00 można się wybrać nawet następnego dnia. Restauracja Steirereck w Wiedniu, bo o niej tu mowa pozwala rezerwować wczesne posiłki dosłownie z jednodniowym wyprzedzeniem. Gorzej jest z dostępnością stolików w czasie kolacji. 16 czerwca dostępne były miejsca dopiero za 25 dni.
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?