Grillowanie na czystym ruszcie smaczne i zdrowe

Maciej Mituła, Grupa Inco S.A.
GrillowanieWarto zadbać o czystość rusztu w grillu.
GrillowanieWarto zadbać o czystość rusztu w grillu. ronnieb (morguefile.com)
Przypalony tłuszcz, resztki jedzenia, sadza czy rdza to najwięksi wrogowie posiłków z grilla. Smaczne i zdrowe potrawy powinny być przyrządzane wyłącznie na czystych urządzeniach. Aby z łatwością wyczyścić grill, warto zastosować się do kilku praktycznych porad.

Od lat grillowanie to dla Polaków jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Korzystanie z grilla może jednak okazać się bardzo niezdrowe, gdy nie zadbamy o jego czystość. Dla przykładu stary, przypalony tłuszcz jest nie tylko niesmaczny, ale i rakotwórczy.

Ilość szkodliwych związków podczas grillowania mięs rośnie wraz z ilością tłuszczu, który skapuje z żywności do ognia. Część z nich może mieć nawet działanie rakotwórcze, a osadzają się one na przygotowywanej w grillu żywności.
Badania przeprowadzone w Anglii wykazały, że ilość szkodliwych substancji zależy od odległości grillowanego jedzenia od ognia i częstotliwości kapania tłuszczu. Dlatego nie powinno się opiekać mięsa i kiełbasy bezpośrednio w ogniu. Należy uważać również na dym (nawet ten z drewna), bo w nim też są związki mogące być szkodliwe dla zdrowia. 

Należy zapewnić higieniczne warunki przygotowywania potraw, również tych grillowanych. Najważniejsze, by po każdym użyciu czyścić ruszt naszego grilla. Najlepiej zrobić to tuż po zakończeniu przygotowywania potraw, tak by tłuszcz nie zdążył jeszcze mocno zaschnąć. 

Warto wiedzieć: Uważaj na mandat za grillowanie! 

By ułatwić sobie dalsze czyszczenie, po ostygnięciu rusztu, możemy go wytrzeć papierowym ręcznikiem usuwając pierwszą warstwę zabrudzeń. Przed umyciem, grubą warstwę przyschniętego tłuszczu możemy usunąć za pomocą łopatki lub szczotki. 

Najłatwiej i najszybciej umyjemy ruszt za pomocą środków czyszczących. Rozpuszczają one tłuszcz oraz resztki jedzenia. Wystarczy nanieść płyn na powierzchnię, a następnie po kilku minutach zmyć i dokładnie opłukać ruszt. Środek do czyszczenia grilla można kupić już za około 6 zł za 500 ml (np. Ludwik Preparat do czyszczenia grilli i piekarników).

Przy czyszczeniu powinniśmy również pamiętać o obudowie grilla. Nie musimy myć tego elementu po każdym użyciu, jednak należy pilnować, aby na powierzchni obudowy nie tworzyło się zbyt dużo tłustych zacieków i osadów. 

Ta wiedza może się przydać: Uciążliwe grillowanie na balkonie sąsiada: jak się z tym uporać 

Tak samo jak pozostałe części grilla, obudowę najlepiej jest czyścić specjalistycznymi środkami. Są wygodne, a także bezpieczne, ponieważ podczas usuwania zabrudzeń nie rysują powierzchni oraz nie narażają naszego grilla na późniejsze pojawienia się korozji. 

– Wiele osób chcąc pozbyć się mocnych zabrudzeń, sięga często po ostre szczotki i inne przybory, które rysują grilla. W ten sposób narażamy go na korozję i skracamy jego żywotność – mówi Magdalena Bonder z Grupy Inco S.A.

Pamiętajmy również, że oprócz regularnego czyszczenia grilla istotnym aspektem jest sposób jego przechowywania. Urządzenie powinniśmy chronić przed wilgocią i kurzem, przykrywając jest folią lub tkaniną. Dzięki temu nasz grill będzie mógł na służyć jak najdłużej.

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie