
Grzyby w koszyku
Zbieranie grzybów to duża przyjemność, ale przedtem trzeba poznać grzyby. Oto 13 mitów i faktów na ich temat.

Wszystkie grzyby, które mają gąbkę (rurki) pod kapeluszem są jadalne
MIT. Rzeczywiście wśród grzybów rurkowych jest mniej gatunków niebezpiecznych niż wśród blaszkowych, ale to nie znaczy, że ich nie ma. Najbardziej niebezpieczny i trujący jest borowik szatański, ale są też gatunki wywołujące zatrucia pokarmowe (np. gorzkoborowik żółtopory, na zdjęciu) oraz niejadalne (np. goryczak żółciowy).

Wszystkie grzyby trujące mają gorzki lub ostry smak
MIT i to bardzo niebezpieczny. Niektóre silnie toksyczne grzyby, jak śmiertelnie trujący muchomor zielonawy (muchomor sromotnikowy), mają łagodny smak. Między innymi przez to jest tak niebezpieczny, a jego ofiary co roku walczą o życie, niestety nie zawsze zwycięsko.
licencja

Trujące grzyby sinieją lub ciemnieją po przekrojeniu
MIT, zmiana koloru nie ma nic wspólnego z toksycznością. Zależy to wyłącznie od gatunku grzyba, bez względu na to, czy jest jadalny czy trujący. Kolor po uszkodzeniu zmieniają np. koźlarze czerwone i wiele podgrzybków.