Blaty kuchenne wykonane z drewna wymagają większej uwagi i zwiększonej pielęgnacji niż te kamienne czy z laminatu. Są jednak dużo bardziej okazałe i w niektórych stylach wręcz niezastąpione. Tworzą ciepły klimat we wnętrzu.
Wybór drewna na blat kuchenny
Zanim przystąpimy do zakupu blatu, warto zapoznać się z rodzajami drewna, które najlepiej sprawdzają się w kuchni. Nie wszystkie bowiem będą odporne na zabrudzenia i wilgoć, co jest nieuniknione w tym pomieszczeniu.
Zobacz:Jaki materiał na blat kuchenny wybrać – drewno, kamień czy z konglomerat?
Najlepiej do warunków tych dostosowane są drewna egzotyczne, jak: tek, merbau, iroko, tauari czy palisander. Duża ilość naturalnych olejów i kwasu krzemowego w tych drzewach sprawia, że charakteryzują się one dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz niszczące działanie wody. Egzotyczne drewno ma również wyraźne rysunki słoi oraz przepiękne kolory od jasnobrązowego po burgund, co bez wątpienia jest dużą ozdobą kuchni.
Zalety drewnianych blatów
Z pewnością pierwszą z zalet blatów z drewna jest oryginalny, elegancki i ostatnio również modny wygląd kuchni z takim wykończeniem. Drewniane blaty są również ekologiczne oraz nadają wnętrzu ciepło. Co więcej, drewno jest bardzo proste w obróbce. Wystarczy je pomalować, przyciąć lub polakierować, by całkowicie odmienić wygląd naszej aranżacji.
Wady blatu kuchennego z drewna
Nie wszystkie drewna odporne są na zniszczenia oraz wilgoć. Blaty te są wymagające pod względem pielęgnacji i czyszczenie ich, a dbanie o ładny wygląd zajmuje więcej czasu niż w przypadku klasycznego blatu wykonanego z innych materiałów. Drewno jest także łatwopalne, często ciemnieje oraz odbarwia się. Ponadto jego cena nie należy do najniższych.
Jakie drewno na blat – lite czy klejone?
Obie możliwości równie często są wybierane, jednak różni je wygląd oraz praktyczność. Blaty kuchenne z drewna litego wyglądają dużo naturalniej i wspaniale prezentują się we wnętrzach w stylu rustykalnym, prowansalskim lub skandynawskim. Częściej jednak ulegają zniszczeniom i wybrzuszają się. Wyglądają dużo naturalniej, dzięki obecnym nierównym słojom i spękaniom. Z kolei blaty z drewna klejonego tworzone są z wyselekcjonowanych kawałków drewna i o wiele lepiej spisują się pod względem odporności.
Konserwacja drewnianych blatów kuchennych
Drewno blatów kuchennych możemy zabezpieczyć na dwa sposoby – przez olejowanie lub lakierowanie. Oba z pomysłów zabezpieczają przed wilgocią oraz drobnymi zniszczeniami. Olej jednak zmienia nieco kolor drzewa, ale lepiej radzi sobie ono z wysokimi temperaturami. Blat olejowany ma wyczuwalną pod ręką strukturę drewna i daje naturalniejszy efekt. Olejowanie trzeba powtarzać minimum raz w roku ale nie jest to skomplikowany zabieg. Preparat wcieramy w blat za pomocą szmatki lub tamponu. Robimy to do momentu, dopóki drewno „pije", a ewentualny nadmiar oleju musimy zetrzeć.
Warto przeczytać: Pokost lniany – naturalna impregnacja drewna
Tymczasem lakier ładnie nabłyszcza i chroni blat. Preparaty rozpuszczalnikowe są łatwopalni. Niekiedy powłoka lakierowana zaczyna się łuszczyć. Lakier podkreśla walory drewna i sprawia, że jego powierzchnia jest gładka, a to ułatwia sprzątanie. Pamiętajmy, aby drewniany blat kuchenny posłużył nam przez lata, nie należy dopuszczać do jego przegrzewania.
