Na wystawie pojawiły się nowe produkty, które wkrótce podbiją rynek. Wśród nich blaty kuchenne z niezwykłego materiału, produkowane według najnowszej i innowacyjnej technologii, które są twardsze od granitu, nie nasiąkają wodą i nie brudzą się i mogą służyć przez wieki. Zaprezentował je Zakład Kamieniarski Przywała z Zelejowej koło Kielc.
Zobacz również: Innowacyjne i tanie kuchnie IKEA już w Polsce (ZDJĘCIA)
BLAT TWARDY JAK SKAŁA
- Mielony kwarc Fine Grain to materiał, który został wymyślony w ostatnich latach, a technologia jego produkcji została niedawno opanowana i dostosowana dla celów przemysłowych. To innowacyjny, ekologiczny materiał, opierający się w 93-94 procentach naturalnych minerałach - mielonych piaskach kwarcowych połączonych specjalną kombinacją żywic poliestrowych lub epoksydowych z pigmentami. Jest idealnym surowcem na blaty kuchenne, gastronomiczne, łazienkowe czy laboratoryjne. Ma doskonałe właściwości fizyko techniczne i estetyczne. Parametry produktów wykonanych z niego są zdecydowanie lepsze od kamieni naturalnych, jak granit czy marmur, oraz blatów z innych tworzyw sztucznych - mówi Sergiusz Przywała.
Drobno mielone odmiany kwarców sprowadza się z Indii. Są one w kolorach kremowych, brązowych, szarych czy czarnych.
- Moda na produkty z kwarców rośnie w bardzo dynamicznym tempie. - Korzystając z tych nowych materiałów jako firma, we współpracy z innymi organizacjami z branży i biurami projektowymi będziemy kreować nowe możliwości ich zastosowania w budownictwie, opierając się na naszych gustach, wprowadzając nowe formy i innowacyjne wzornictwo. Zainstalowaliśmy już innowacyjną linię technologiczną do cięcia blatów kuchennych, łazienkowych i laboratoryjnych z tego materiału i dzięki temu będziemy wprowadzać na rynek produkty z mielonego kwarcu, które pozwolą „udekorować" budynki prywatne oraz użyteczności publicznej - mówi Sergiusz Przywała.
KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ DO GALERII ZDJĘĆ
Marzena SMORĘDA
