Choć biokominki nie są samoistnym źródłem ciepła, to podnoszą temperaturę pomieszczeń o 2–5 stopni Celsjusza. Produktem spalania jest para wodna i dwutlenek węgla (jeżeli mamy dużo roślin doniczkowych, to będzie on stanowił dodatkowy czynnik wpływający na ich bujny wzrost) . Dlatego typowa wentylacja pomieszczeń wystarcza dla ich działania. Producenci biokominków oferują szeroką gamę urządzeń o wielu typach, rodzajach wykończenia i funkcjach, jak np. nawilżanie i aromatoterapia. Zanim zdecydujemy się na zakup biokominka, poznajmy jego najważniejsze typy, zalety i wady.
Przeczytaj: Czy warto mieć biokominek?
Rodzaje biokominków
- Biokominki stołowe – przenośne urządzenia o niedużych rozmiarach i efektownej formie. Można je ustawić na dowolnej płaskiej powierzchni i schować, gdy nie są używane. Znakomicie podkreślają nastrój, skupiając uwagę na żywym ogniu.
- Biokominki wolnostojące – przenośne biokominki o pełnowymiarowym palenisku i stabilnej podstawie. Ich zaletą jest to, że można ustawiać je w dowolnym miejscu, a ogień dostępny jest z wielu stron.
- Biokominki wiszące – biokominki zaprojektowane do zawieszenia na pionowej, płaskiej powierzchni, z widoczną na zewnątrz komorą paleniska. Ich największą zaletą jest nieskomplikowany montaż.
- Biokominki wbudowane – zaprojektowane są do zamontowania w zabudowie. Komora paleniska ukryta jest w przygotowanej niszy i zwieńczona dekoracyjną opaską na zewnątrz zabudowy.
- Wkłady kominkowe – biokominki zredukowane do paleniska, przeznaczone do zabudowy. Umożliwiają wykonanie biokominka według własnego projektu.
Biokominki mają kilka zalet. Należą do nich:
- efektowna aranżacja każdego wnętrza – dostępne są biokominki o różnych formach, wielkości i wykończeniu, łatwo jest więc dobrać odpowiedni model do wystroju wnętrza,
- możliwość umieszczenia biokominka w dowolnym miejscu we wnętrzu oraz łatwość przestawiania z miejsca na miejsce,
- możliwość korzystania z biokominków na zewnątrz budynków – na patio, tarasach, w ogrodach, wokół basenu,
- przyjazne dla środowiska (bezdymne spalanie paliwa),
- uzupełnienie standardowego ogrzewania mieszkania, szczególnie przydatne w okresie wiosny i jesieni.
Do wad biokominków zaliczamy:
- koszt biopaliwa, który jest dość wysoki, wynosi ok. 9–15 zł/litr; nie jest zalecane używanie biokominka jako podstawowego źródła ciepła; przeciętne zużycie biopaliwa wynosi 1,5 litra/3 godziny pracy. Z tego wynika, że godzina użytkowania biokominka kosztuje ok. 5–8 zł.
- biokominki mają zbyt małą moc grzewczą, aby mogły służyć jako samodzielne źródło ogrzewania; służą jedynie jako uzupełnienie istniejącego systemu ogrzewania, ponieważ emitują ciepło, które nie jest odprowadzane na zewnątrz przewodami kominowymi, jak w tradycyjnych kominkach;
- wnętrze, w którym pali się biokominek powinno być regularnie wietrzone. Produktem spalania biopaliwa jest para wodna oraz dwutlenku węgla.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?