Aronia - wspaniały owoc na wiele dolegliwości! Warto mieć ją w spiżarni. Pomoże w grypie, cukrzycy, czy słabym wzroku

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Aronia top superowoc. Ma wiele cennych właściwości, dlatego pomaga przy różnych dolegliwościach.
Aronia top superowoc. Ma wiele cennych właściwości, dlatego pomaga przy różnych dolegliwościach. Pixabay
Aronia to owoc, który pomaga w walce z różnymi chorobami. Grypa, cukrzyca, problemy trawienne, z nerkami, czy wzrokiem - przetwory z aronii doskonale się sprawdzą przy tych dolegliwościach. Pracujesz przed komputerem? Koniecznie sięgnij po aronię!

Aronia - superowoc na wiele dolegliwości

Sezon na przeziębienia można uznać za otwarty. Kiedy wokół mnóstwo ludzi prycha i kicha, warto poszukać produktów, które mają dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Takim superowocem jest aronia. Już wiadomo, że spożywanie jej niesie ze sobą wiele korzyści.

Jak wygląda aronia? Owoce mają ciemną, niemal czarną barwę i są zebrane w kiście. Pod mocno wybarwioną skórką kryje się jaśniejszy miąższ, który otacza drobne pestki. Pod względem budowy przypominają miniaturowe jabłka. Są bogate w cenne związki odżywcze. Robi się z nich przetwory, takie jak dżemy, soki, lecznicze nalewki i herbatki, które wzmacniają organizm i wspierają układ krążenia. Surowe owoce aronii mają dość specyficzny smak, są kwaśne i cierpkie, raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Z powodzeniem można jednak dodawać je do koktajli. Warto wiedzieć, że owoce aronii tracą cierpki smak po przemrożeniu, dlatego przed przyrządzeniem z nich przetworów warto przetrzymać je dzień lub dwa w zamrażalniku.

To owoc, który jest ceniony za swoje liczne korzyści zdrowotne. Jest niezwykle bogaty w antyoksydanty, takie jak antocyjany, kwercetyna i resweratrol, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Działa to korzystnie na zdrowie, przeciwdziałając rozwojowi chorób, takich jak choroby serca i nowotwory.

Natomiast witamina C obecna w aronii wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

Aronia może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawy elastyczności naczyń krwionośnych i redukcji ryzyka chorób serca. Pomaga także w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą i tych, które starają się uniknąć problemów związanych z nadmiernym spożyciem cukru.

- Aronia posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie - mówi Magdalena Zakrzewska z Kościerzyny. - Od lat ją stosuję, najczęściej w postaci soków. Jest doskonała przy różnych dolegliwościach. Nie ma nic lepszego na przeziębienia.

Owoc do zadań specjalnych

Ten niewielki owoc ma wielką moc. Korzystnie wpływa na zdrowie skóry dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwbakteryjnym, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia.

Spożywanie aronii sprzyja także osobom dbającym o linię, a także z różnymi dolegliwościami trawiennymi. Bogata w błonnik, reguluje procesy trawienia i wspiera układ pokarmowy. Co ciekawe, dzięki swojej niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika jest także przyjazna dla osób odchudzających się.

Pomaga również w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych dzięki właściwościom antybakteryjnym. Nie zapominajmy, że aronia jest źródłem witamin (C, A, K, B1, B2, B6) oraz minerałów (potas, miedź, mangan), które wpływają korzystnie na ogólne zdrowie organizmu.

Warto dodać, że owoc ten ze względu na kwaśny smak, często jest spożywany w formie soków, dżemów, kompotów lub dodawany do smoothie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Opaska na depresję - to może być przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Aronia - wspaniały owoc na wiele dolegliwości! Warto mieć ją w spiżarni. Pomoże w grypie, cukrzycy, czy słabym wzroku - Dziennik Bałtycki

Wróć na regiodom.pl RegioDom