Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)

Ewa Wieczorska, Kikkoaman i TABASCO
Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)
Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY) Kikkoaman i TABASCO
Kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał wraz z zaproszonymi blogerami, kreatywne, wiosenne potrawy. Warsztaty kulinarne to doskonała uczta dla zmysłów uczestników. Wypełnione były wspaniałymi smakami i aromatami.

Na wiosennych stołach mogą pojawić się potrawy takie jak tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami, chrupiące warzywa, sałata rzymska z boczkiem, tofu z orzechami i olejem sezamowym, dorsz z ziemniakami i młodymi warzywami, świnka z musztardą, pasternak z grzybami oraz karmel z sosem na kruchym cieście.

Zobacz również: Smaczne wariacje - potrawy z koziego sera (WIDEO) 

Spróbujcie w zaciszu swojej wiosennej kuchni przygotować dwa, zaproponowane przez kucharza Grzegorza Łapanowskiego dania - tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami oraz dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz pieczonymi warzywami.

Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Przygotuj: kilka średnich buraków, 200 g koziego twarożku, jeden dojrzały granat, 2-3 łyżki miodu, 2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, szczypta mielonego kminku rzymskiego, sok z cytryny, kilka łyżek dobrej oliwy, kilka gałązek kolendry oraz 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika Tabascco.

Następnie: Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminku rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel Tabasco. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną i świeżą kolendrą. **

Dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz pieczonymi warzywami

Przygotuj: 0,7 kg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek), 100 g masła, 4 żółtka, sok z połowy cytryny Tabascco Original, sól, pieprz, kilka ziemniaków, olej do smażenia, kilka kolorowych marchewek, kilka pietruszek 2-3 łyżki miodu, kilka łyżek masła, sos sojowy KIkkoman Tabascco Garlic, czarny pieprz oraz sól.

Następnie wykonaj sos holenderski: jajka wyjmij z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel Tabasco. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez.

Karmelizowane młode warzywa: warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Blanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco Garlic.

Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

Gotowe! W ten sposób możecie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół pysznymi, wiosennymi daniami, które zaspokoją niejedno, najbardziej wymagające podniebienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom