U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Formy do wielkanocnych babek za grosze. Blachy do mazurków i mięs z Action i Pepco
Formy do pieczenia to istotny element wielkanocnego wyposażenia kuchni. Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w pierwszy dzień świąt i Lany Poniedziałek bez...
Te produkty spożywcze możesz kupić na zapas. Co znaczy „najlepiej spożyć przed”?
Chcesz mieć w domu zapasy jedzenia? Rób je z głową. Żywność długoterminowa może być dobra do spożycia nawet kilka lat, jeśli będzie dobrze przechowywana. Zapasy...
Wiosenne grzyby. Na te gatunki trafisz już w marcu, rosną m.in. smardze
Choć wiosna nie sprzyja grzybom, ich wybór nie jest duży i trzeba się natrudzić, by jakieś znaleźć, wielu pasjonatów próbuje swoich sił i wyrusza z koszykiem w...
Smardze to smaczne grzyby. Już rosną! Sprawdź, gdzie można je zbierać
Smardze to grzyby o wyjątkowym wyglądzie. Równie wyjątkowa jest pora ich występowania, bo to wiosenne grzyby. Ich wysyp następuje w kwietniu i maju, a w tym...
Prosta metoda na usunięcie mikroplastiku z wody. To proponują naukowcy
Nano- i mikroplastik można znaleźć wszędzie – w wodzie, glebie, powietrzu, a nawet w ludzkim łożysku. Chińscy naukowcy sprawdzili, czy gotowanie wody może pomóc...
Nieprawdopodobnie ostre i wytrzymałe – noże japońskie. Musisz je mieć w swoje kuchni
Dobrze naostrzony nóż to podstawa w każdej kuchni. Bez niego przygotowanie mięsa lub filetowanie ryby może okazać się trudnym zadaniem. Jednak nawet naostrzony...
Tak rozpoznasz, gdzie powstał produkt. Jak sprawdzić pochodzenie żywności?
Jesteś na zakupach i chcesz kupić polskie produkty. Jak sprawdzić, czy dany produkt jest wyprodukowany w Polsce? Wyprodukowany (przetworzony) nie zawsze...
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Sprawdź praktyczne sposoby
Zostały wam pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak...
Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj do jadłodzielni. Oto, gdzie je znajdziesz
Jadłodzielnia to miejsce, zazwyczaj regał lub lodówka, do dzielenia się jedzeniem. To jeden ze sposobów na walkę z marnotrawieniem żywności. Nie tylko od...
Faworki bez smażenia na tłusty czwartek - przepis! Ten chrust smakuje jak u babci
Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Podsuwamy najlepszy przepis na chrust. Chrupiące faworki bez smażenia w głębokim tłuszczu to świetny pomysł...
Nie używaj tych przyborów kuchennych! Sklep wycofuje je ze sprzedaży
Przybory kuchenne zagrażające zdrowiu zostały wycofane z popularnego sklepu. Zestaw zawiera nadmierne ilości pierwszorzędowych amin aromatycznych, które mogą...
Jemy je niemal codziennie, a można się nimi zatruć! Uważaj – to warzywo ma toksyny!
Jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce może zaszkodzić, powodując zatrucie. Jemy je w wielu daniach i posiłków, ale nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia....
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka ciekawych pomysłów
Skorupki jajek zazwyczaj lądują w koszu na śmieci, a to marnotrawstwo! Mogą być wykorzystane na kilka sposobów. Pomysłów na ponowne użycie skorupek jajek jest...
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Nie tylko w Światowy Dzień Pizzy!
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane
Przepis na pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale...
Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy przepis
Objawienie Pańskie, zwane potocznie świętem Trzech Króli, jest uroczystością obchodzoną 6 stycznia w kościele katolickim. Hucznie obchodzi się je we Francji....
Jakiego szampana wybrać na sylwestra? Sprawdź, jak podawać i pić szampana
Szampan to nietuzinkowy trunek, więc wyjątkowo trzeba się też z nim obchodzić. Zwyczajowo witamy Nowy Rok toastem szampanem. Ten musujący trunek niezmiennie od...
Jak moczyć suszone grzyby do wigilijnych dań? Genialne triki na borowiki i podgrzybki
W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby do bigosu? Zobacz, jak przygotować borowiki i podgrzybki do kapusty wigilijnej i farszu do wigilijnych krokietów czy...
Barszcz z uszkami w eleganckiej oprawie. Pomysł na modną aranżację wigilijnego stołu
Wigilijny barszcz to jedno z najważniejszych dań, które podajemy podczas uroczystej kolacji 24 grudnia. Warto więc zadbać o jego uroczystą oprawę. Podpowiadamy,...
Po świątecznym obżarstwie poprawia trawienie i pomaga na niestrawność
Kompot z suszu to tradycyjny napój pity głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych...
Ty też robisz tak z kiszoną kapustą? Popełniasz wielki błąd!
Dobra kiszona kapusta nie jest za kwaśna ani za słona, gdy jednak tak się zdarzy, często jest za późno na zakup nowego produktu. Co wtedy robić? Jak pozbyć się...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano chwilę temu w kategorii Podolog
Dodano godzina temu w kategorii Usługi budowlane
Dodano godzina temu w kategorii Elektryk