Przepisy na dania makaronowe z okazji Światowego Dnia Makaronu (WIDEO)

redakcja.regiodom
Dania z makaronuDania z makaronu należą do najbardziej popularnych dań na świecie.
Dania z makaronuDania z makaronu należą do najbardziej popularnych dań na świecie. Dzień Dobry TVN/x-news
Światowy Dzień Makaronu przypada 25 października. Z tej okazji polecamy przepisy na pyszne pełnowartościowe posiłki z makaronu.

Żyjemy coraz szybciej, więc często brakuje nam czasu, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Wtedy warto sięgnąć po makaron. Prostota wykonania dań makaronowych wraz z krótkim czasem gotowania to idealne połączenie, które sprawdzi się w kuchni stale „zabieganych" osób. 

 Po pierwsze makaron może być pełnowartościowym posiłkiem, a po drugie ma bardzo niski indeks glikemiczny. A im niższy indeks glikemiczny ma nasze pożywienie, tym łatwiej schudnąć. W kuchni "Dzień Dobry TVN" do Andrzeja Polana dołączyła aktorka Joanna Orleańska, żeby w ramach Światowego Dnia Makaronu przygotować swoje ulubione dania makaronowe.

 Polecamy wideoFakty i mity na temat jedzenia makaronu

Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: makaron z pesto z marchewki i orzechów, makaron z burakiem, kapustą czerwoną i szynką dojrzewającą oraz grzybowy makaron z kurczakiem. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

 Dowiedz sięKtóre MAKARONY kupować, a których unikać 

Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami 

Dania z makaronem w roli głównej sprawdzą się również u osób, które uwielbiają spędzać czas na gotowaniu i eksperymentować ze smakami. Odpowiednio skomponowane dodatki pozwalają wykreować wykwintne dania. Z tej kategorii dań polecamy pappardelle z kaczką i grzybami. To pomysł na połączenie wykwintnego mięsa z jesiennymi darami lasu. Świetnym uzupełnieniem tej potrawy jest jałowiec – tradycyjna słowiańska przyprawa. Nadaje on intensywnego aromatu oraz uwydatnia smak dodatków. 

 

Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami opracował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami opracował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Fot. Lubella 

 

Czas przygotowania tej łatwej potrawy to tylko 20 minut. Przedstawiamy produkty na przygotowanie 4 porcji dania.

Składniki na pappardelle z kaczką i grzybami:

  • makaron pappardelle, opakowanie 400 g
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kaczki
  • sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
  • 150 ml śmietana 36%
  • 6 ziarenek jałowca
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę, a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec.
Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom