Gruszki dobre na jesienną chandrę

redakcja.regiodom
Przystawka z gruszek i sera żółtegoGruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą będą świetną propozycją na długi jesienny wieczór.
Przystawka z gruszek i sera żółtegoGruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą będą świetną propozycją na długi jesienny wieczór. Fotolia.pl
Gruszę warto uprawiać w przydomowym sadzie lub ogrodzie. Drzewo to pięknie kwitnie i daje smaczne owoce, bogate w składniki odżywcze. Deser z gruszek to sposób na jesienne zmęczenie, senność i wzmożony apetyt.

Najlepiej smakują gruszki z własnego ogrodu.

Pamiętaj: Zabezpiecz drzewka owocowe przed zimą

A gdy owoce już dojrzeją, możesz przygotować deser z gruszki i żółtego sera. Poprawi ci on humor i dostarczy niezwykłych doznań smakowych. Ponadto tę słodko-cierpką i efektowną przegryzkę łatwo przygotować.

Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty niestabilnej aury. Nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze i ulubione przekąski. Przygotowując je pamiętajmy, aby zawierały składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.

Gruszka i ser żółty – idealne na jesienną słotę

– Świetnym pomysłem, który wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie jest deser łączący gruszki z serem żółtym. Podane razem dostarczą ciekawych doznań smakowych,
a przede wszystkim niezbędnych jesienią składników mineralnych – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Gruszki zawierają witaminę C, miedź oraz potas i fosfor, które wpływają na poprawę odporności organizmu. Natomiast dobrej jakości sery dojrzewające mają witaminy z grupy B i D, a także mające działanie antydepresyjne chrom, magnez i tryptofan, biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – zwanej hormonem szczęścia – dodaje Ewa Polińska.

Polecamy: Sięgnij po zdrowie z pomidorem - jakie właściwości ma ta roślina 

Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

Składniki:

  • świeże, twarde gruszki
  • ser żółty typu szwajcarskiego o łagodnym, słodkawym smakiem (np. Aldamer)
  • kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoce na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą (warto przed tarciem przechowywać czekoladę w lodówce). Przygotowany deser można podać z czerwonym winem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom