Dania wielkanocne z cateringu – ile kosztują?

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Jedzenie na zamówienieJedzenie na zamówienie to propozycja dla tych, którym brakuje czasu, ale którym nie brakuje pieniędzy w portfelu.
Jedzenie na zamówienieJedzenie na zamówienie to propozycja dla tych, którym brakuje czasu, ale którym nie brakuje pieniędzy w portfelu. Vika-Imperia550 (Pixabay.com)
Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni na przygotowaniu potraw i ciast na wielkanocny stół. Można je zamówić. Podajemy tegoroczne orientacyjne stawki na wielkanocny catering.

Są tacy, którzy gotują i pieką tylko od święta. A są tacy, którzy nawet od święta nie znajdują dla siebie żadnej roli w kuchni. W przypadku tych drugich rozwiązaniem może być skorzystanie z cateringu. Piszemy, co można zamówić na Wielkanoc 2019 i w jakiej cenie (całkiem możliwe, że już same nazwy potraw staną się inspiracją). Założyliśmy, że klient sam odbiera gotowe dania.

Uwaga: podane przez nas stawki są orientacyjne i każda firma, przyjmująca zamówienia, stosuje swoje cenniki.

Zupy

Bez żurku Wielkanocy nie będzie. Za porcję (300 mililitrów) żuru, obowiązkowo z kiełbasą i jajkami, trzeba zapłacić 10 złotych. Kto mniej wagi przywiązuje do tradycji, zdecyduje się na rosół z kluseczkami. Taka sama porcja kosztuje 9 zł. Czerwony barszcz dostanie za 8 zł. Można też zamówić krem z pomidorów; cena – 9 zł. Za zupę grzybową z jajkami i kiełbasą trzeba zapłacić tyle samo. Zupa gulaszowa kosztuje 8 zł. Zupa cebulowa z grzankami także jest dostępna, za 8 zł.

Zobacz więcej: Żurek wielkanocny na kilka sposobów 

Mięsa

Pierś pieczona z kaczki w sosie żurawinowym to wydatek 12 zł za porcję. Kotlet schabowy smażony na serze i papryce kosztuje 9 zł sztuka. Smażony filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych można kupić za tyle samo. Polędwiczka z musem pomidorowo-chrzanowym kosztuje 10 zł. Na zapiekaną w jajku białą kiełbasę z kurkami trzeba wydać 9 zł, natomiast na zraza z cebulką i boczkiem – 12. Roladki schabowe faszerowane białą kiełbasą w sosie serowym kosztują 10 zł (sztuka), a te same, ale z grzybowo-serowym farszem – 11. Pieczeń rzymska na ciepło w sosie chrzanowym to wydatek 9 zł sztuka.

Ryby

Kto woli ryby, zamiast tradycyjnego mięsiwa, może wybrać pieczony medalion z łososia w białym sosie – cena: 12 zł za sztukę. Dorsz smażony, podawany z pesto, kosztuje 13 zł sztuka, a duszony sandacz w sosie musztardowym – 12. Filet z pstrąga też jest dostępny, także za 12 zł sztuka, to w wersji w sosie pomidorowym.

Pozostałe dania obiadowe

Kto chce mieć pierogi na wielkanocnym stole, może zamówić porcję (300 gramów) ruskich w zasmażce za 11 zł, a za taką samą porcję pierogów z kapustą i grzybami – 12 zł. Taka sama porcja kopytek kosztuje 8 zł. Jajko faszerowane pieczarkami to wydatek 4 zł za sztukę, natomiast faszerowane łososiem – 5 zł. Tradycyjny bigos (250 g) z białą kiełbasą można mieć za 6 zł, a taka sama porcja gulaszu wieprzowego kosztuje 8 zł. Za jednego krokieta z kapustą i pieczarkami zapłacimy 7 zł. Tyle samo kosztuje gołąbek z kaszą i pieczarkami. Za spaghetti z owocami morza (220 g) zapłacimy 11 zł, a podobną porcję lasagne z brokułami oraz boczkiem – 12 zł. Kilogram pieczonych ziemniaków w ćwiartkach, z ziołami, kosztuje 18 zł, a kg tradycyjnych frytek – 16 zł. 

Dania na zimno

Tradycyjna sałatka jarzynowa kosztuje 13 zł za 1 kg. Mniej tradycyjna jest sałatka z serem feta, papryką i oliwkami – 17 zł za kg lub serowo-brokułowa z makaronem za 16 zł albo porowo-serowa z szynką za 18 zł. 1 kg sałatki śledziowej kosztuje 15 zł. Pasztet z żurawiną to wydatek 25 zł za kg. Śledź w sosie majonezowo-chrzanowym (150 g) kosztuje 6 zł. To tyle, co ryba po grecku (200 g). Galaretka z kurczaka (150 g) kosztuje 6 zł, zaś schab ze śliwką w galarecie (60 g) – 8 zł. Smażona kiełbasa biała z cebulką (150 g) moczoną w piwie kosztuje 5 zł. Za szynkę z farszem ananasowym (55 g) trzeba zapłacić 6 zł, a za galaretkę (60 g) z krewetkami – 7 zł.

Wiesz czy nie wiesz?: Dlaczego biała kiełbasa jest biała 

Ciasta wielkanocne

Podajemy ceny za 1 kilogram. Cytrynowa babka z polewą kosztuje 18 zł, a piaskowa z kakao – 21 zł, natomiast babka z bakaliami – 22. Na tradycyjnego mazurka wydamy 24 zł, zaś na miodowy placek z orzechami – 26. Tradycyjny sernik z polewą kosztuje 29 zł, a ten z brzoskwinią – 30. Makowiec zawijany kosztuje tyle samo, a ten najeżony bakaliami – 32. Na szarlotkę wydamy 24 zł, zaś na piernika 25. Kto chce ciasto toffi, ten zapłaci 28 zł, murzynka – 29, a jeżeli roladę kokosowo-czekoladową, to 30. Ciasto drożdżowe kruche zwykłe kosztuje 18 zł, a jeśli z owocami, to 20. Za tort czekoladowy na biszkopcie należy zapłacić 37 zł za 1 kg, a za taki sam, ale orzechowo-rumowy – 40 zł. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom