
Odmiany ziemniaków
Ziemniaki są zdrowe, tanie i łatwe do przyrządzenia. U nas należą do najbardziej znanych i lubianych warzyw. Za najsmaczniejsze odmiany ziemniaków uważa się: Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Irysa i Irgę.

Ziemniaki zawierają potas, dlatego polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności w Norwich udowodnili, że w kład ziemniaków wchodzą kukoaminy – związki obniżające ciśnienie krwi. Przy czym ziemniaki gotowane mają znacznie więcej kukoamin niż smażone kartofle.

Kupując ziemianki należy sprawdzić ich świeże. Te, które są mało jędrne, były źle przechowywane. A pojawiający się na nich zielony kolor oznacza podwyższoną zawartość solaniny – alkaloidu, który nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych.