
Choinka na święta
Zobacz galerię choinek i poznaj tajniki zachowania poszczególnych drzewek w dobrym stanie.

Jodła kaukaska
Jodła kaukaska to najszlachetniejsza i najbardziej sprawdzona choinka świąteczna. Pochodzi z Kaukazu. W Europie uprawiana jest na specjalnych plantacjach, na przykład w Danii i w Polsce. Ciemnozielone igły o długości 2-3 centymetrów gęsto pokrywają pędy i błyszczą, jak lakierowane. Roztarte wydzielają owocowy zapach. Okazy sięgające sufitu mają około 13 lat. Drzewko to po ścięciu w sprzyjających warunkach w domu może przetrwać bez utraty igieł nawet dwa miesiące – wyjaśnia Jerzy Laczek z Agrocentrum w Kielcach.

Świerk srebrny
Świerk srebrny zwany jest też kłującym. Ma ładny srebrzysty kolor i z powodu dekoracyjności kupowany jest na święta, ale w domu po-stoi znacznie krócej niż jodła. Pochodzi z Ameryki Północnej. Ma stożkowy pokrój i kłujące szpilki. Mają one długość 2-3 centymetrów. U wielu odmian przybierają piękny niebiesko-srebrny odcień. Warstwa woskowego nalotu chroni je przed wysychaniem. Igły gęsto pokrywają gałązki, są trwałe, nie zmieniają wyglądu, gdy podeschną boleśnie kłują, w mieszkaniu opadają szybko, po kilku tygodniach.

Świerk serbski
Świerk serbski pochodzi z rejonów górskich zachodniej Serbii i wschodniej Bośni, i została odkryta dopiero w 1875 roku w górach Tara. W ostatnich latach karierę robi nie tylko jako roślina ogrodowa, ale i jako drzewko na Boże Narodzenie. Jest ugałęzione do samej ziemi, a końce gałęzi lekko odchylają się do góry, co dodaje roślinie atrakcyjności. Igły ma płaskie, dwubarwne, z wierzchu ciemnozielone, od spodu białe. Podobnie, jak inne cięte świerki, źle znosi wizyty w domu i utrzymuje igły dość krótko.