Spis treści
- Ślepa kuchnia, czyli aneks kuchenny z PRL-u. Zobacz, jak wyglądały kuchnie w latach 60., 70. i 80
- Jakie sprzęty królowały w kuchniach w PRL-u? Sprawdź, może pamiętasz te kultowe przedmioty
- Te desery i dania stały się kultowe w czasach PRL-u. Na obiad rosół i schabowy, a potem kawa oraz blok czekoladowy
Ślepa kuchnia, czyli aneks kuchenny z PRL-u. Zobacz, jak wyglądały kuchnie w latach 60., 70. i 80
W okresie PRL-u wielu rodaków miało kuchnię bez okien, która była nie tylko niedoświetlona, ale też mała i słabo wentylowana. Te wnętrza nieco przypominające współczesny aneks kuchenny nazywano „ślepą kuchnią” albo „ciemną kuchnią”. Przygotowane posiłki podawało się domownikom przez specjalnie zaprojektowane do tego celu okienku.
Zobacz w naszej galerii kultowe sprzęty, meble i akcesoria, które królowały w kuchniach w PRL-u!
Budownictwo socjalistyczne było nastawione na generowanie małych mieszkań. Największe lokum w tamtych czasach miało ok. 58 metrów kw., więc nawet jeśli rodak był szczęśliwym posiadaczem kuchni z oknem, to miała ona niewielką powierzchnię. Wnętrza były urządzone skromnie, a Polacy starali się maksymalnie i funkcjonalnie wykorzystać deficytowy metraż.
W czasach PRL-u w kuchniach królowały proste szafki kuchenne, które były wyposażone w klasyczne uchwyty. Fronty kuchennej zabudowy najczęściej miały kolor biały, beżowy lub były ozdobione drewnianym dekorem. Nawet w małych kuchniach często dumnie się prezentowały kultowe kredensy, czyli nieduże regały z dwudrzwiowymi szafkami, przeszkolonymi frontami i szufladami. Służyły one nie tylko do przechowywania naczyń czy kuchennych akcesoriów, ale też do eksponowania zastawy stołowej czy kryształów. Często stawiano również w kuchni pralkę i musiał też się w niej obowiązkowo zmieścić stół z taboretami przykryty ceratą w kratę.
Jakie sprzęty królowały w kuchniach w PRL-u? Sprawdź, może pamiętasz te kultowe przedmioty
W latach 60., 70., czy 80. trudno było zdobyć w sklepie funkcjonalne akcesoria kuchenne, a dostęp do nowoczesnych technologii był mocno ograniczony. Każdy sprzęt, który ułatwiał i przyspieszał przygotowanie potraw i deserów, sprawiał rodakom ogromną frajdę.
Posiadacze prodiża czy malaksera bardzo dbali o te sprzęty, żeby mogły im służyć jak najdłużej. W czasach PRL-u Polacy gotowali obiady na kuchenkach gazowych Ewa, a o piekarniku elektrycznym czy mikserze polskiej marki Predom wielu mogło tylko marzyć. Nawet zdobycie kawałka mięsa na obiad stanowiło często nie lada wyzwanie.
W okresie PRL-u kuchenną krzątaninę ułatwiały rodakom różne sprzęty AGD i kuchenne akcesoria:
- emaliowane garnki i czajnik z gwizdkiem;
- mosiężne moździerze;
- prodiże elektryczne;
- metalowe durszlaki;
- syfony na naboje;
- sokowirówki i roboty kuchenne zasilane prądem;
- ręczne krajalnice do chleba, wędlin czy jajek;
- elektryczne młynki do kawy;
- makutry do ucierania ciasta;
- grzałki elektryczne, którymi można było przygotować wrzątek na herbatę w kubku czy szklance;
- szybkowary;
- maszynki elektryczne do tarcia ziemniaków;
- termosy obiadowe z uchwytem,
- ręczne miksery z wymiennymi końcówkami.
Te desery i dania stały się kultowe w czasach PRL-u. Na obiad rosół i schabowy, a potem kawa oraz blok czekoladowy
W latach 60., 70. i 80. w kuchni królowały kobiety i to one martwiły się, jak zaplanować menu dla domowników. Mimo że trudno było zdobyć wiele produktów żywnościowych, panie potrafiły wyczarować niepowtarzalne smakołyki, które stały się symbolem PRL-u. Dzieciaki zjadały się m.in. blokiem czekoladowym wykonanym z mleka w proszku, koglem-moglem utartym z surowych żółtek czy waflami przekładanymi masą kakaową. Nikt nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, czy schabowego w chrupiącej panierce.
W czasach PRL-u na polskich stołach królował m.in.:
- rumsztyk z duszoną cebulą,
- ozorki w sosie chrzanowym,
- bryzol z pieczarkami,
- kotlety mielone,
- cynaderki,
- flaki,
- tatar,
- nóżki w galarecie,
- sałatka jarzynowa.
Zobacz w naszej galerii wspomnień kultowe meble, sprzęty AGD i kuchenne akcesoria z PRL-u: