
Choć wiosną nie ma zbyt wielu wyrastających grzybów, można spotkać ciekawe okazy, np. smardze.

Smardz
Ze względu na ocieplenie klimatu, pierwsze smardze widać w marcu, niekiedy w lutym. Grzybów nie można zbierać w lasach, jedynie w konkretnym miejscach, jak ogrody czy szkółki leśne.

Gęśnica wiosenna
Gęśnica wiosenna wcześniej nosiła nazwę majówki wiosennej. Pojawia się już w kwietniu, można ją zbierać do czerwca. Kapelusze mają białą lub kremową barwę, a sam miąższ jest mięsisty. O ile grzyb zalicza się do jadalnych i dość smacznych, często jest zarobaczony, a znalezienie „czystego” okazu jest trudne.

Żółciak siarkowy
Kurczak z lasu? Tak mówi się o żółciaku siarkowym. Pierwsze huby pojawiają się w maju, nie da się ich przeoczyć. Intensywny kolor i miejsce występowania – pnie drzew, przyciągają uwagę. Nadają się do spożycia, jednak tylko po obróbce termicznej, surowe szkodzą. Warto też wybierać młode osobniki, te starsze nawet po przyrządzeniu nie smakują dobrze.