1 z 11
Przewijaj galerię w dół

fot. Chase G. Mayers/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Purchawka chropowata
Purchawka chropowata to najczęściej spotykany w Polsce gatunek tych grzybów.
licencja
2 z 11

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Purchawka chropowata – miąższ
Wszystkie purchawki są jadalne. Jednak do spożycia nadają się wyłącznie młode okazy, o białym miąższu.
licencja
3 z 11

fot. Jerzy opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Purchawka gruszkowata
To dość pospolity grzyb, który rośnie ma obumarłym drewnie. Obecnie jest wprawdzie zaliczany do osobnego gatunku, ale tak jak purchawki, jest jadalna za młodu.
licencja
4 z 11

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Purchawka fiolowata
To gatunek purchawki, który jest dość pospolity. Rośnie nie tylko w lasach, ale też na łąkach, a nawet w parkach (rzadziej)
licencja