
Kapusty ozdobne
Warto wiedzieć, że odporne na mróz i jadalne są kapusty ozdobne. Jednak jeśli kupiliśmy ją jako roślinę ozdobną – lepiej jej nie jedzmy, bo mogła być potraktowana środkami chemicznymi lub nawozami, które nie są przeznaczone dla roślin jadalnych. Jednak taką kapustę możemy wyhodować sami i bezpiecznie zjeść (nasiona wysiewa się na rozsady wiosną, sadzi do gruntu pod koniec maja).

Pasternak
Pasternak długo był zapomnianym warzywem, ostatnio jednak wraca do łask. I słusznie, bo jest smaczny i zdrowy. Uprawia się go ze względu na jadalne korzenie, które z wyglądu bardzo przypominają pietruszkę (korzeń pasternaku ma charakterystyczne wgłębienie wokół miejsca, z którego wyrasta nać). Sieje się go wczesną wiosną, a można zbierać dopóki ziemia nie zamarznie.

Pietruszka
Długo możemy też cieszyć się zbiorami pietruszki, szczególnie naciowej. Jeśli zima jest łagodna, zielone listki będą dostępne przez cały czas. Pietruszkę korzeniową należy zebrać przed mrozami. Pietruszkę na zbiór jesienny (i zimowy) sieje się wczesną wiosną. Pietruszka korzeniowa ma spore wymagania, natomiast naciowa udaje się w niemal każdym ogrodzie.

Pory
Zimą można także zbierać pory. Jednak siejąc lub sadząc te warzywa koniecznie trzeba zwrócić uwagę na odmianę, bo nie wszystkie nadają się do uprawy zimowej. Na zbiór zimowy nadają się m.in. pory „Arkansas", „Bartek", „Hiberna". Pory trzeba wysiać na rozsady w kwietniu, a do gruntu sadzi się je w czerwcu/lipcu (wtedy można też kupić gotowe sadzonki).