
Roszponka
Mało wymagającym, a smacznym warzywem, jest roszponka (roszpunka). Uprawia się ją ze względu na zielone liście, które jada się jak sałatę. Są niewielkie, ale rosną gęsto. Nie ma dużych wymagań i rośnie szybko. Żeby ją zbierać zimą, wystarczy posiać wprost do gruntu we wrześniu.

Rukola
Świeżą, zimową „zieleninę" zapewni nam także rukola (rokietta siewna). Jej zielone listki jada się przede wszystkim na surowo. Nie potrzebuje dużo słońca i rośnie szybko – można ją zbierać już po ok. 3 tygodniach od siewu. Nie jest w pełni odporna na mróz, ale z przymrozkami radzi sobie dobrze i jeśli zima jest łagodna, można ją zbierać bardzo długo. Należy ją wysiać we wrześniu.

Szczypiorek
Łatwy w uprawie jest także szczypiorek, a jego liście długo pozostają zielone i są odporne na chłody (choć już nie na mrozy). Tradycyjnie zalecało się ściąć szczypiorek przed zimą, jednak teraz warto z tym poczekać, aż nadejdą mrozy (jeśli w ogóle tak się zdarzy). Do tego czasu można mieć świeży szczypiorek prosto z grządki.
Szczypiorek sieje się wiosną do gruntu, można też kupić sadzonki. To roślina wieloletnia i raz posadzona będzie rosła przez lata, choć co kilka sezonów warto go rozsadzić i odmłodzić (uwaga: nie mylmy szczypiorku z liśćmi cebuli; to różne rośliny).

Topinambur
Jesienią, a nawet zimą (dopóki ziemia nie zmarznie), możemy też wykopywać bulwy topinamburu (słonecznika bulwiastego). Właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Topinambur jest ładny i wyjątkowo łatwy w uprawie. Jedynym problemem jest to, że topinambur rozrasta się nadmiernie (warto zadbać o bariery korzeniowe). Jeśli chcemy go zbierać jesienią i zimą, bulwy należy posadzić wiosną (jesienią ścina się części naziemne).