Choć warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu, to musimy pamiętać, by je odpowiednio dobierać. Ponieważ niektóre z nich mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Dietetyk, Aneta Łańcuchowska, wyjaśnia, których warzyw i owoców powinniśmy unikać lub ograniczyć ich spożycie, bo zawierają toksyny.
Poznaj również: Trujące i drażniące rośliny doniczkowe
Eksperta przestrzega również przed kupowaniem przecenionych warzyw i owoców, które już zaczęły się psuć. Odkrojenie zepsutego fragmentu warzywa czy owocu nic nie pomoże, bo toksyny są już w całym zepsutym produkcie.
Nie należy jeść również bardzo dojrzałych bakłażanów. Kupujmy tylko te, które są w środku zielone i mają białe pestki. W przeciwnym razie narażamy się na jedzenie toksycznej solaniny. Truciznę tę zawierają również zielone i kiełkujące ziemniaki – te zawsze wyrzucajmy. Solanina może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego, zapalenia nerek, a nawet śpiączki.
Przeczytaj: Solanina – trucizna ukryta w ziemniakach
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
