Trendy wnoszą w wystrój naszych wnętrz nieco oddechu i świeżości, ale nie musisz dla nich rezygnować z tradycji. Bo tradycyjne pisanki to nie tylko jajka, jakie widujemy na jarmarkach: gęsto zdobione wydrapanymi igłą drobniutkimi roślinnymi wzorkami albo oklejane w łowickie wycinanki. Pisanki przygotowane tradycyjną metodą będą przypominać te, które pamiętamy z dzieciństwa ale mogą też wyglądać bardziej współcześnie.
Zobacz również: Pomysły na nowoczesne wielkanocne pisanki
Kraszanki – ugotuj jajka w naturalnych barwnikach, kolory będą bardziej naturalne, niż te z gotowych barwników w proszku. Najpopularniejsze są łupiny cebuli, buraki, szpinak albo łupiny włoskich orzechów.
- cebula – zabarwi skorupkę na pomarańczowo
- buraki – dadzą kolor czerwony skorupkom
- szpinak – to warzywo jajka zazieleni
- włoskie orzechy – zabarwią skorupki jaj na bardzo ciemny brąz
Najlepiej, gdy jajka przeznaczone do farbowania są białe – wtedy kolor wyjdzie najładniej.
Rada babci: do wody z barwnikiem dodaj kilka kropli octu – kolor będzie bardziej soczysty.
Pisanki – ozdób jajka przed zafarbowaniem, wzór będzie widoczny dopiero po wyjęciu ich z barwnika. Wzór rysuje się na skorupce roztopionym woskiem za pomocą szpilki, igły czy cienkiego patyczka.
- Wygląd pisanki można modyfikować w zależności od użytych motywów i stopnia skomplikowania wzoru.
- Można też wykonać współczesne, bardziej graficzne motywy albo np. wypisać imiona biesiadników, którzy zasiądą przy wielkanocnym stole.
Rada babci: obwiąż jajka gumkami-recepturkami. Po wyjęciu jajek z barwnika, w miejscach gdzie do skorupki przylegały gumki, pozostaną białe paski.
Oklejanki – oklej białe lub zafarbowane skorupki jajka. Przydadzą się:
- płatki kwiatów,
- kawałki tkanin,
- koraliki,
- cekiny,
- inne dekoracyjne ozdoby, które znajdziesz w pasmanterii lub szufladzie.
Rada babci: posmaruj jajko klejem i obwiąż kolorowym sznurkiem lub nicią. Sznurek trzeba przyklejać ściśle, nitka przy nitce, by nie było widocznych prześwitów.
Nalepianki – ozdób skorupki wycinankami z papieru.
- Możesz wybrać skomplikowane motywy, nakładane jeden na drugi (co da wrażenie wielobarwnej trójwymiarowości)
- albo prostsze wzory: kurczaczków albo kwiatków.
Rada babci: twoje dziecko zrobi samo „wydzieranki". Kawałki kolorowego papieru podrzyjcie na drobne kawałeczki. Następnie maluch ponakleja jeden przy drugim na ugotowane na twardo jajko, a na skorupce wyjdą kolorowe łatki.
Drapanki – na ufarbowanej kraszance wydrap wzór. Trzeba do tego użyć bardzo ostrego i cienkiego dłutka, a w domowych warunkach sprawdzi się gruba igła. Wzór wydrapuj delikatnie, kilkakrotnie pogrubiając linie, bo wydrapując je mocniejszym, pojedynczym ruchem, uszkodzisz skorupkę.
Rysowanki – specjalnymi flamastrami albo farbkami i cienkim pędzelkiem namaluj dowolny wzór.
Rada babci: dzieci mogą pokolorować jajka zwykłymi pisakami albo twoim, niepotrzebnym już, lakierem do paznokci.