
Albicja biało-różowa (albicja jedwabista)
To nieduże drzewko o parasolowatej koronie i ciekawych kwiatach, które przypominają różowe pędzle do pudru. Mają bardzo przyjemny zapach. Liście albicji są podwójnie pierzaste i przypominają liście mimozy (tak to drzewko też bywa nazywane). W Polsce coraz częściej jej uprawa udaje się, ale tylko w cieplejszych regionach kraju. Sprawdź, jak uprawiać albicję.

Lagerstremia indyjska
To pięknie kwitnące drzewka, nazywane też bzem południa. Mają „kiście” najczęściej różowych kwiatów (mogą być też białe, fioletowe i czerwone), które rzeczywiście kojarzą się z bzem lilakiem. Dorastają do ok. 8 m. Można je uprawiać w Polsce, ale w pojemnikach albo w najcieplejszych zakątkach kraju.

Opuncja figowa
Opuncje przywędrowały nad Morze Śródziemne z Ameryki Środkowej, ale doskonale zadomowiły się w Europie. Rosną dziko przy drogach, na różnych nieużytkach, ale są także uprawiane. Ich łodygi są silnie spłaszczone i mają owalny kształt, a poszczególne ich człony wyrastają jeden z drugiego. Opuncje mają ładne żółte kwiaty i jadalne, smaczne owoce. Trzeba jednak uważać, bo całą roślinę pokrywają ostre kolce, a owoce niby delikatne włoski, które mocno wbijają się w skórę i są trudne do usunięcia. Są gatunki opuncji, które można uprawiać w Polsce nawet w gruncie (opuncja brązowokolczasta)

Agawy
To przybyszki z Ameryki, które również na dobre zadomowiły się m.in. w krajach Morza Śródziemnego. Mają długie, skórzaste liście, których brzegi są pokryte ostrymi kolcami. Jednak najbardziej efektowne są kwiaty agawy. Są one zebrane w kwiatostany, które wyrastają jak talerze wokół szczytu wysokiej na kilka metrów łodygi. Co ciekawe, dana roślina kwitnie tylko raz w życiu, potem zamiera. Wyschnięte łodygi kwiatowe utrzymują się długo i często zwracają uwagę podróżujących (dość powszechnie rosną przy drogach). Agawy rosną zarówno dziko, jak i są uprawiane w ogrodach. W Polsce można uprawiać je w donicach. Potrzebują sporo miejsca.