
Czerniec gronkowy
Czerniec gronkowy (Actaea spicata) to bylina, którą można spotkać przede wszystkim w lasach. Rośnie dziko w całej Polsce. Roślina jest średniowysoka (60-80 cm). Wczesnym latem pojawiają się jej owoce – jagody, które początkowo są zielone, potem przybierają czarny kolor i mają błyszczącą powierzchnią. Są zebrane w grona. Roślina i jej owoce są toksyczne (po zgnieceniu wytwarzają nieprzyjemny zapach).
licencja CC BY-SA 4.0

Czworolist pospolity
Czworolist pospolity (Paris quadrifolia) rośnie dziko na sporym obszarze Europy, w tym w Polsce. Można go spotkać w lasach, ale też ogrodach, bo bywa uprawiany jako roślina ozdobna. Wygląda rzeczywiście ciekawie – może kojarzyć się z dużą czterolistną koniczyną, z tym że jego liście są eliptyczne i zaostrzone na końcu, a także znacznie większe. Najczęściej są właśnie cztery, ale może też być trzy lub pięć.
Nad liśćmi wyrasta pojedyncza granatowoczarna jagoda, która dojrzewa w sierpniu-wrześniu. Dość łatwo pomylić ją z owocem borówki czarnej (czarną jagodą). Trująca jest cała roślina, łącznie w owocami. Ich spożycie powoduje zatrucia, które u dzieci mogą mieć śmiertelny przebieg (po zjedzeniu większej liczby owoców).
licencja CC BY-SA 3.0

Jałowiec sabiński i wirginijski
Owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie oznacza to, że wszystkie jałowce są jadalne. Wręcz przeciwnie. W szczególności dotyczy to jałowców często uprawianych jako rośliny ozdobne – jałowca sabińskiego (zwanego też jałowcem sawina, Juniperus sabina) oraz jałowca wirginijskiego (Juniperus virginiana). Ich owoce (tzw. szyszkojagody), choć ładne i aromatyczne, są trujące.
Bardziej niebezpieczny jest jałowiec sabiński (na zdjęciu), którym można się otruć już po zjedzeniu małej ilości owoców, jednak również z jałowcem wirginijskim nie ma żartów (w obu przypadkach toksyczne są nie tylko owoce, ale całe rośliny). Uważajmy również na inne gatunki ozdobnych jałowców (np. płożący, pośredni).
licencja CC BY-SA 3.0

Kalina koralowa
Kalina koralowa (Viburnum opulus) to piękny krzew, który często rośnie na polach i obrzeżach lasów (szczególnie na wilgotnej ziemi). Ale jest też bardzo chętnie uprawiana jako krzew ozdobny, ze względu na piękne kwiaty, dekoracyjne „korale” owoców i liście ładnie przebarwiające się jesienią.
Jednak owoce kaliny koralowej jedzone na surowo są toksyczne i powodują zatrucia pokarmowe. Zatrucia najczęściej nie są ciężkie i następują po spożyciu większej ilości owoców, jednak wrażliwe na nie są dzieci. Po obróbce termicznej owoce kaliny nadają się do spożycia (a nawet mają pewne właściwości lecznicze).