
Kokoryczki
Kokoryczki rosną zarówno w lasach, jak i ogrodach. Najczęściej spotyka się kokoryczkę wonną (Polygnatum odoratum) oraz wielokwiatową (Polygnatum multiflorum). Obie wyglądają podobnie. Po obu stronach długiej i łukowato wygiętej łodygi wyrastają eliptyczne liście. Jednak największą ozdobą kokoryczek są dzwonkowate, biało-zielone kwiaty, które pojawiają się w maju i czerwcu. Później na ich miejscu pojawiają się okrągłe jagody – początkowo zielone, w końcu granatowoczarne, z szarym nalotem. Przypominają one owoce borówki czarnej (czarnej jagody), ale są trujące (podobnie jak pozostałe części rośliny).
W Polsce występuje też kokoryczka okółkowa (Polygnatum verticillatum), która kwiaty i owoce ma ułożone w kilku okółkach („wianuszkach”) wokół łodygi.
licencja CC BY-SA 3.0

Konwalia majowa
Konwalie (Convallaria majalis) najczęściej rosną w naszych ogrodach, choć występują też dziko na terenie Polski. Uprawiamy je ze względu na kwiaty o niepowtarzalnym zapachu, które kwitną w maju. Jednak trzeba wiedzieć, że cała roślina jest śmiertelnie trująca. Dotyczy to także jej owoców (na które rzadko zwracamy uwagę). Pojawiają się one latem w miejscu kwiatów (przeważnie są mniej liczne). Są okrągłe, początkowo zielone, późnym latem i jesienią – czerwone. Są one dość dobrze widoczne, bo dojrzewają, kiedy zaczynają zasychać liście rośliny. Zjedzenie już kilku jagód konwalii przez dziecko może skończyć się śmiercią, dla osób dorosłych jest to około 30 jagód. Mniejsze ilości powodują ciężkie zatrucia.

Konwalijka dwulistna
Konwalijka dwulistna (Maiantheum bifolium) to dość niepozorna roślina, którą można napotkać w lasach. Wytwarza krótką łodygę, na której pojawiają się dwa sercowate liście. W maju nad nimi wyrasta niewielki pęd kwiatowy – kwiaty są bardzo drobne, ale mają cudowny zapach. Owoce tej rośliny to drobne, czerwone jagody (dojrzewają jesienią), które są trujące, a mogą być pomylone np. z borówką brusznicą (podobnie jak owoce konwalii majowej).
licencja CC BY-SA 4.0

Kruszyna pospolita
Kruszyna pospolita (Frangula alnus) to krzew, który rośnie w lasach i na ich obrzeżach, a także na łąkach. Latem pojawiają się na niej kuliste owoce (wielkości ziarna grodu). Kiedy są dojrzałe mają niemal czarny kolor, ale wcześniej są zielone, potem czerwone i fioletowe. Charakterystyczną cechą jest to, że nie dojrzewają one równomiernie i na jednym krzewie są owoce w różnych kolorach. Owoce kruszyny są toksyczne – powodują zatrucia pokarmowe, a spożyte w dużych ilościach mogą być śmiertelne.
licencja CC BY-SA 4.0