Od tego czy sztućce są platerowane, wykonane ze stali nierdzewnej czy ze srebra, zależy ich trwałość i użytkowanie.
Srebrne sztućce
Srebra stołowe od wieków cieszą się uznaniem. To z uwagi na walory użytkowe i estetyczne, dlatego, że nie wpływają na zmianę smaku potraw. Są bardziej higieniczne i "zdrowe" niż np. sztućce cynowe. Będą nam służyły przez lata, jeśli o nie zadbamy.
– Na srebrne sztućce niekorzystnie wpływa wilgoć, światło, dym tytoniowy, a nawet powietrze. W wyniku kontaktu z siarką i jej związkami, zawartymi w niektórych potrawach i gotowych produktach, np. rybach morskich, jajkach czy majonezie, sztućce pokrywają się siarczkiem, który jest przyczyną śniedzenia srebrzystej powierzchni. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale może wyglądać mało estetycznie – mówi Małgorzata Otte z Fabryki Platerów Hefra. – Zabrudzenia usuniemy używając miękkich szmatek impregnowanych środkami czyszczącymi i past oraz płynów do czyszczenia sreber.
Dobrze wiedzieć: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
Srebrne sztućce powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach wyściełanych np. suknem. Powinniśmy je myć ręcznie, pojedynczo zaraz po skończeniu jedzenia, potem wytrzeć je do sucha i wypolerować.
Sztućce platerowane
Platerowane oznacza pokryte warstwą szlachetnego metalu, m.in. srebrem i złotem. Są równie trwałe. Wynalezienie techniki platerowania było rewolucyjnym wydarzeniem w historii złotnictwa. Skutkiem tego była produkcja sztućców imitujących srebrne. Celem platerowania jest zwiększenie wartości przedmiotu i jego jakości. Wówczas sztućce są odporne na korodowanie. Podobnie jak przedmioty ze srebra, wyroby platerowane też ozdabia się grawerunkami i herbami. Istotne jest, że trzeba je pielęgnować i konserwować, jak wyroby ze srebra. Podczas mycia należy uważać, żeby ich nie porysować. Odradzamy mycie ich w zmywarce.
Oksydowanie znaczy ozdabianie
Oksydowanie, czyli czernienie stali, zabezpiecza przed korozją i stanowi ozdobę samo w sobie. W niektórych fabrykach oksydowane są jedynie sztućce i galanteria stołowa wykonana w całości ze srebra bądź posrebrzana. Tzw. postarzone produkty są specjalnie matowe i ciemniejsze w zagłębieniach. Do usuwania plam z wyrobów oksydowanych nie używajmy wody z solą kuchenną lub solą. To dlatego, że po zanurzeniu w takim roztworze warstwa oksydowana częściowo zanika.
Stal szlachetna najpopularniejsza
Sztućce ze stali szlachetnej, czyli nierdzewnej, to najpopularniejsze sztućce. Powstają z połączenia stopu żelaza, węgla i chromu, z dodatkiem niklu. Są mniej odporne i wytrzymałe od srebrnych czy posrebrzanych, więc służą nam krócej. Do codziennego użytku są wystarczające, ale nie przystoi podawać ich podczas wykwintnych spotkań i przyjęć. Sztućce ze stali szlachetnej można myć w zmywarce. Tyle, że używanie proszków i silnych detergentów może skutkować pojawieniem się zarysowań i utratą blasku.
