1 z 4
Przewijaj galerię w dół

fot. Beatrize (Pixabay.com)
Krwisty szczaw
Czasem szczaw można pomylić ze szpinakiem. O pomyłkę jednak trudno w przypadku szczawiu z czerwonymi żyłkami (na zdjęciu).
2 z 4

fot. Hans (Pixabay.com)
Liście szczawiu krwistego
Szczaw krwisty jest rośliną wieloletnią, która tworzy zwarte kępy liści. Zielona blaszka liściowa szczawiu krwistego utkana jest siateczką czerwonych żyłek nerwowych.
3 z 4

fot. Hans (Pixabay.com)
Szczaw warto jeść
Liście szczawiu zawierają beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń oraz błonnik pokarmowy. 100 gram liści tej rośliny zaspokaja w 80 proc. dziennego zapotrzebowania na beta-karotem, który jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.