1 z 11
Przewijaj galerię w dół

fot. Pat_Photographies/pixabay.com
Smardze to smaczne grzyby, a ich wysyp przypada na maj i kwiecień. Zobacz, jak wyglądają i jak ich nie pomylić z trującymi grzybami.
2 z 11

fot. TOMMES-WIKI/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Smardze jadalne (zwyczajne)
Smardze mają zrośnięty kapelusz i trzon, a całość jest pusta w środku.
licencja
3 z 11

fot. Johannes Harnisch (jrussula)/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Smardz wyniosły
Ten grzyb różni się od smardza jadalnego dłuższym i bardziej smukłym kapeluszem. Również jest jadalny.
licencja
4 z 11

fot. Grzegorz Browarski/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Smardz stożkowaty
Jest bardzo podobny do wyniosłego. Jest jadalny, o takich walorach smakowych, jak inne smardze.
licencja