5 z 11

fot. Gerhard Koller (Gerhard)/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Smardz grubonogi
To jeden z jadalnych smardzów. Wyróżnia go masywny trzon.
licencja
6 z 11

fot. ChristianSW/wikimedia.commons CC01.0
Piestrzenica kasztanowata
Ten grzyb bywa mylony ze smardzem, a jest trujący. Można go odróżnić m.in. po innym ukształtowaniu kapelusza, który u piestrzenicy jest pofałdowany.
licencja
7 z 11

fot. Andrey Gaverdovsky/wikimedia.commons CC BY-SA 2.0
Piestrzenica olbrzymia
Ten gatunek piestrzenicy nie jest trujący, ale niezwykle trudno go odróżnić od kasztanowatej. Dlatego lepiej nie ryzykować.
licencja
8 z 11

fot. Svencapoeira/wikimedia.commons CC BY-SA
Naparstniczka czeska (smardzówka)
Należy do jadalnych grzybów. Od smardzów odróżnia ją inne osadzenie kapelusza, który nie jest zrośnięty z trzonem, ale osadzony jak naparstek na palcu.
licencja