W gospodarstwie domowym można spotkać wiele szkodników. Jednym z nich jest rozkruszek mączny, który najczęściej atakuje zapasy żywności w mieszkaniu.
Rozkruszek mączny to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków. Jego nazwa nawiązuje do tego, co dzieje się z produktem, który jest w kręgu jego zainteresowania – szkodnik ten rozkrusza go, zamieniając w pył. W przypadku pojawienia się rozkruszka w domu powinien on być natychmiast zwalczony – jego obecność w produktach sypkich może wywołać wiele przykrych dolegliwości.
Dowiedz się więcej:
Gdzie może się pojawić rozkruszek mączny?
Rozkruszek mączny to prawdziwe zagrożenie w magazynach żywności i domach. Pojawienie się go w mieszkaniu w pojedynczej liczbie może być niezauważalne, ponieważ wielkość ciała tego szkodnika to około 0,5 mm. Jednak w krótkim czasie (4-6 tygodnie) może być ich prawdziwa inwazja. Niepostrzeżenie się będą rozmnażać i rosnąć w siłę, tworząc kolonię. Zdarza się też, że pojedyncze osobniki rozchodzą się po całym domu, wędrują po ścianach i chowają się w szczelinach i zakamarkach!
Samice składają około 250 jaj rocznie, a rozwój jednego pokolenia rozkruszków trwa około 9 dni.
Ich ulubione produkty to:
- mąka,
- ziarna zbóż
- wszystkie rodzaje kasz,
- płatki owsiane, otręby, Müsli
- suszone owoce,
- zioła
- suszone mięso
- przetwory,
- artykuły fermentujące np. wino, piwo i sery.
W jakich warunkach najlepiej czuje się rozkruszek mączny?
Rozkruszek mączny najlepiej czuje się w wilgotnym i ciepłym miejscu. Optymalną dla niego temperaturą jest 17-22 stopni Celsjusza i wilgotność powyżej 12 %. Niższa wilgotność powoduje jego śmierć. Jednak jest to bardzo sprytny szkodnik, który został obdarzony w pewien mechanizm obronny. W przypadku kiedy obniżymy wilgotność w pomieszczeniu, w którym zaatakował rozkruszek jego populacja i tak może przetrwać. Rozkruszek na etapie nimfy ma dwie formy! Jedną ruchomą, która ginie w niesprzyjających warunkach, druga nieruchoma, która jest w stanie przeżyć. Dodatkowo wyposażona jest w specjalny aparat, dzięki któremu może przyczepić się do innego organizmu (np. gryzonia, insekta czy nawet człowieka) i zostać przeniesionym w inne miejsce – bardziej przyjazne jego dalszemu rozwojowi!
Rozkruszki a zdrowie
Rozkruszki mączne żerują w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Szkodzą im swoimi odchodami, nadgryzając je i zamieniając je w pył. Konsekwencją ataku rozkruszków jest pleśnienie żywności. Spożywanie pokarmów, w których pojawiły się te szkodniki, mogą mieć groźne konsekwencje zdrowotne.
Rozkruszki mączne powodują:
- uszkodzenie ścian jelit,
- podrażnienia błony śluzowej,
- stany zapalne układu pokarmowego,
- biegunki,
- owrzodzenia,
- alergie.
Rozkruszki przenoszą również pałeczki salmonelli i zarodniki toksynotwórczych pleśni. Mogą wywołać świąd i zapalenie spojówek.
