W październiku jest dobry czas na sadzenie roślin i przesadzanie oraz dzielenie bylin. Rośliny iglaste przesadzane w październiku mają najlepsze warunki do zakorzenienia się do zimy. Warto także wysiać rośliny dwuletnie, które zakwitną wiosną. To również doskonały miesiąc na sadzenie późnych roślin cebulowych, które w kolejnym roku kwiatami pięknie ozdobią ogród.
– Jesienią warto pamiętać o odmłodzeniu żywopłotów liściastych, oprysku ochronnym na drzewach owocowych oraz o pielęgnacji trawy. Pod koniec sezonu trzeba również zabezpieczyć rośliny przed mrozami, a zwłaszcza rośliny pochodzące z cieplejszych stref klimatycznych. Sprawdzoną metodą ocieplania jest kopczykowanie – na przykład róż, rozkładanie grubej warstwy ściółki – np. wokół rododendronów, azalii japońskich, hortensji, wrzosów i wrzośców, oraz otulanie roślin stroiszem lub słomą. Istotne jest też zapewnienie przed zimą odpowiedniego poziomu wilgoci zwłaszcza roślinom zimozielonym o dużych liściach." – doradza Lidia Tokarska, architekt krajobrazu, inspektor nadzoru terenów zieleni i ekspert Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Twórców Ogrodów, prowadząca firmę wykonawczą Zielony Salon.
Warto przeczytać: Jak zabezpieczyć rośliny przed pierwszymi mrozami
Pielęgnacja trawy w październiku
Trawa rośnie dużo wolniej niż latem. Jednak nie należy zaprzestawać prac pielęgnacyjnych. By trawa nadal była piękna i przetrwała zimę, musimy zadbać też o nią jesienią. W październiku należy trawę systematycznie grabić oraz oczyszczać z liści, by uchronić darń przed chorobami, i kosić. Częstotliwość koszenia, raz czy dwa razy w miesiącu, zależy od aury i tempa wzrostu trawy.
– W tym okresie ważne jest, by nie kosić trawy zbyt krótko. O tej porze zaczynamy kosić darń nieco wyżej niż latem, aby umożliwić trawie gromadzenie składników odżywczych pomagających przetrwać zimę. Dlatego warto posłużyć się kosiarką z regulowaną wysokością koszenia. Pamiętajmy o sprawdzeniu ostrości noży, by nie ranić darni tępym ostrzem. Istotne jest też, aby nie dopuścić do przerostu źdźbeł i pozostawiania skoszonych resztek na trawniku. Przed zimą dobrze jest jeszcze trawę dokarmić nawozem jesiennym z niską zawartością azotu – dodaje Lidia Tokarska.
Przeczytaj również: Nawożenie roślin przed zimą
Do pielęgnacji trawnika nie zawsze potrzebujemy nowoczesne kosiarki. Jesienny trawnik wygodnie jest pielęgnować poręczną i lekką kosą. Można wykorzystać na przykład kosę plecakową, której stelaż dostosowuje się do kształtu pleców. Urządzenie takie jest wygodne i zapewnia stabilną pozycję podczas pracy. Sprawne przycięcie trawy w trudno dostępnych miejscach ułatwi kosa łączona z przystawką – wówczas przytniemy nią również krzewy i drzewka.
Przycinanie żywopłotu liściastego
Coraz częściej do nasadzeń żywopłotowych wykorzystuje się rośliny liściaste z naszej strefy klimatycznej, w zamian za obce w naszym krajobrazie żywotniki.
– Szczególnie przydatnym gatunkiem jest grab, który bardzo dobrze znosi cięcie. Początek października jest szczególnie wskazanym terminem na formowanie żywopłotów i szpalerów grabowych. Docinane o tej porze rośliny zdążą wypuścić jeszcze młode, króciutkie gałązki. Graby pozostawiają zaschnięte liście na młodych pędach przez zimę. Dzięki jesiennemu przycięciu uzyskamy gęstą osłonę chroniącą nas przed wiatrem – wyjaśnia Lidia Tokarska.
Przycinanie odmładzające można z łatwością wykonać nożycami do żywopłotów o jednostronnym lub dwustronnym ostrzu.
W przypadku wyższych szpalerów, doskonale sprawdzają się kosy, które dzięki przystawkom służą również do przycinania gałęzi. Specjalne przystawki montowane są na końcu kosy, dzięki czemu możemy z łatwością sięgnąć zarówno wysokich, jak i dolnych partii roślin bez konieczności schylania się. Podkrzesywarka do gałęzi sięga na wysokość 3,5 m i tnie gałęzie o średnicy nawet powyżej 15 cm. Przystawka do przycinania żywopłotów również zapewnia wygodne wykonanie pracy, ponieważ można ustawiać ją pod różnymi kątami. Dzięki temu rozwiązaniu, możemy w łatwy sposób ciąć żywopłot z każdej strony na wysokość do 3 m.
Przygotowanie ogródka warzywnego do zimy
Na początku jesieni zbieramy ostatnie plony w ogródku warzywnym. Przygotowujemy też zagony do zimy. W tym celu musimy przekopać ziemię, by poprawić przepuszczalność gleby i wydobyć na powierzchnię szkodniki, które wyginą podczas mrozów. Pozostawiona luźno przekopana, niewyrównana gleba zgromadzi przez zimę dużo wilgoci potrzebnej rośliną na wiosnę.

