5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miskanty to bardzo okazałe trawy. Dorastają nawet do 2 m...
fot. Hans (pixabay.com)

Polecamy najpiękniejsze trawy ozdobne do dużego i małego ogrodu. Ożywią ogród latem i jesienią. Zobacz, jakie wybrać i jak je uprawiać

Miskanty

Miskanty to bardzo okazałe trawy. Dorastają nawet do 2 m wysokości, ale są także mniejsze odmiany (choć i one osiągają ok. 80-90 cm wys.). Mają ładne, przewieszające się liście, niekiedy poprzecznie paskowane (np. odmiana miskanta chińskiego Zebrinus). Pięknie też kwitną, tworząc wiechowate kwiatostany, często o różowym lub czerwonawym zabarwieniu. Przekształcają się one w równie ozdobne, puszyste i srebrzyste owocostany. Ciekawe poskręcany kwiaty ma np. odmiana miskanta chińskiego Bouclé.

W ogrodach najczęściej uprawia się miskant chiński (Miscanthus sinensis) oraz jego liczne odmiany. Ta trawa tworzy okazałe kępy, ale nie jest ekspansywna. Inaczej wygląda sprawa z również spotykanym miskantem cukrowym (Miscanthus sacchariflorus). Wyglądem ogólnym bardzo przypomną miskant chiński, jednak w przeciwieństwie do niego tworzy liczne podziemne rozłogi i szybko się rozrasta. Sadząc go, warto zadbać o bariery korzeniowe, tym bardziej że roślina jest odporna na mniej sprzyjające warunki uprawowe.

Miskanty są dość łatwe w uprawie. Lubią słońce i żyzną, przepuszczalną oraz lekko wilgotną ziemię. Są odporne na suszę oraz mróz (zabezpieczyć warto tylko młode miskanty chińskie).

Zobacz również

Uroczystości z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja w Budzyniu cz. II

Uroczystości z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja w Budzyniu cz. II

Tak świętowaliśmy 3 Maja w Chełmie. Zobacz zdjęcia

Tak świętowaliśmy 3 Maja w Chełmie. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Ćma bukszpanowa ginie od tego składnika. Tak ratują swoje krzewy w Hiszpanii

Ćma bukszpanowa ginie od tego składnika. Tak ratują swoje krzewy w Hiszpanii