Pikowanie pomidorów przeprowadzamy, gdy młode rośliny mają trzy tygodnie. Sadzonki muszą mieć po cztery liście, przy czym dwa najniżej położone to liścienie, które odpadną po pewnym czasie.
Warto przeczytać: Jakie właściwości mają pomidory
Po co pikujemy pomidory?
**Zabieg ten robimy, by zapewnić pomidorom więcej miejsca. System korzeniowy roślin lepiej się rozwinie, bo zostanie zasilony większą ilością składników mineralnych. Pikowanie to również moment, kiedy selekcjonujemy silniejsze i ładniejsze sadzonki. Powinniśmy pozbyć się małych, słabo rosnących i uszkodzonych sadzonek.
Źródło: Agencja TVN/x-news
Jak pikować pomidory?
Do pikowania pomidorów warto użyć doniczek celulozowo-torfowych, które rozkładają się w gruncie. Napełniamy je podłożem do pikowania, które ma drobną strukturę i doskonale utrzymuje wilgoć. Kwasowość takiego podłoża zawiera się pomiędzy pH 5,5–6,5. W mieszance mamy też porcję składników odżywczych na start rośliny. Pomidory sadzimy głębiej, niż rosły w poprzedniej doniczce, mniej więcej 2 cm poniżej liści. Trzymamy je w temperaturze 18–26 stopni Celsjusza i stałej wilgotności. Pomidory sadzimy do gruntu w drugiej połowie maja, gdy nie grozi im "zimna Zośka" i "zimni ogrodnicy".
Przeczytaj poradnik: Jak uprawiać pomidory i ogórki w szklarni
