Pikowanie pomidorów - jak i kiedy to robić (WIDEO)

redakcja.regiodom
Pikowanie pomidorówPikowanie pomidorów - jak i kiedy to robić (WIDEO)
Pikowanie pomidorówPikowanie pomidorów - jak i kiedy to robić (WIDEO) AlchemillaMollis (Pixabay.com)
Pikowanie pomidorów przeprowadza się mniej więcej 2-3 tygodnie po sianiu. Zobacz, jak należy pikować pomidory.

Pikowanie pomidorów przeprowadzamy, gdy młode rośliny mają trzy tygodnie. Sadzonki muszą mieć po cztery liście, przy czym dwa najniżej położone to liścienie, które odpadną po pewnym czasie.

Warto przeczytać: Jakie właściwości mają pomidory

Po co pikujemy pomidory?

**Zabieg ten robimy, by zapewnić pomidorom więcej miejsca. System korzeniowy roślin lepiej się rozwinie, bo zostanie zasilony większą ilością składników mineralnych. Pikowanie to również moment, kiedy selekcjonujemy silniejsze i ładniejsze sadzonki. Powinniśmy pozbyć się małych, słabo rosnących i uszkodzonych sadzonek. 

Źródło: Agencja TVN/x-news

Jak pikować pomidory?

Do pikowania pomidorów warto użyć doniczek celulozowo-torfowych, które rozkładają się w gruncie. Napełniamy je podłożem do pikowania, które ma drobną strukturę i doskonale utrzymuje wilgoć. Kwasowość takiego podłoża zawiera się pomiędzy pH 5,5–6,5. W mieszance mamy też porcję składników odżywczych na start rośliny. Pomidory sadzimy głębiej, niż rosły w poprzedniej doniczce, mniej więcej 2 cm poniżej liści. Trzymamy je w temperaturze 18–26 stopni Celsjusza i stałej wilgotności. Pomidory sadzimy do gruntu w drugiej połowie maja, gdy nie grozi im "zimna Zośka" i "zimni ogrodnicy". 

Przeczytaj poradnik: Jak uprawiać pomidory i ogórki w szklarni 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom