
Muchomor czerwony
Toksyczny muchomor czerwony to najbardziej znany kolorowy grzyb. Ale takich o wyrazistych kolorach jest więcej, a niektóre są jadalne. Zobacz, jak wyglądają!

Pierścieniak grynszpanowy i niebieskobiały (łysiczka)
Jednym z ciekawiej ubarwionych grzybów jest pierścieniak grynszpanowy. Jego kapelusz jest wyraźnie niebieskozielony, z białymi łuseczkami. Kolor jest szczególnie intensywny, kiedy jest wilgotno. To grzyb obecnie uznawany za trujący.
Bardzo podobny do niego i niejadalny, jest pierścieniak niebieskobiały (na zdjęciu), który ma bardziej niebieski kolor, bez zielonkawego zabarwienia. Obydwa grzyby są dość pospolite w Polsce, a można je spotkać nie tylko w lasach, ale też na łąkach, w parkach i ogrodach. Rosną od sierpnia/września do listopada.
licencja CC BY-SA 4.0

Lakówka ametystowa
To niewielki grzyb o pięknym ametystowym odcieniu fioletu. W tym kolorze jest zarówno kapelusz, jak i blaszki oraz trzon. To grzyb jadalny, ale o mało wyrazistym smaku. Lubi ziemie bogate w azot, dlatego rośnie nie tylko w lasach, ale także w parkach i ogrodach. Może występować w gruncie lub na butwiejącym drewnie.
licencja CC BY-SA 3.0

Goździeniec fioletowy
Niesamowity kolor i kształt ma goździeniec fioletowy. Może się kojarzyć z miniaturą koralowca, z tym że spotkamy go nie w morzu, a w mchu pod drzewami (najczęściej liściastymi). Ma różowofioletowy kolor i osiąga kilka centymetrów wielkości. W Polsce jest rzadko spotykany (to niestety gatunek wymierający), ale można go wypatrzyć w górach. Nie należy go zrywać. To grzyb niejadalny.
licencja CC BY-SA 3.0