
Zasłonak fioletowy
Wyraźnie fioletowy kolor ma też zasłonak fioletowy (młode grzyby mogą być bardziej niebieskawe, z metalicznym połyskiem). Bywa dość duży – jego kapelusz dorasta do 15 cm średnicy. Spotyka się go w Polsce (szczególnie w górach), jednak rzadko. To gatunek narażony na wyginięcie, więc nie należy go zbierać (jest niejadalny), ani niszczyć! Pojawia się od sierpnia do października, chętnie rośnie pod brzozami i bukami.
licencja CC BY-SA 3.0

Wilgotnica papuzia
Niezwykle prezentuje się także wilgotnica papuzia. Ten niewielki grzybek ma intensywnie zielony kapelusz i mocno śluzowatą powierzchnię. Z czasem nieco jaśnieje i staje się żółtozielony. Tę zieleń można uznać za kolor maskujący, bo ten gatunek rośnie przede wszystkim w trawie: na łąkach, pastwiskach, obrzeżach lasów, ale też trawnikach. Pojawia się od maja do października. To grzyb niejadalny.
licencja CC BY-SA 2.5

Gołąbek błotny
Intensywnie czerwony kolor mają nie tylko muchomory, ale też niektóre gołąbki. Błyszczący, czerwony kapelusz (bez białych kropek) oraz śnieżnobiałą nóżkę ma np. gołąbek błotny. Rośnie on pospolicie w Polsce, szczególnie w lasach iglastych i na podmokłych terenach. Ma łagodny smak i jest jadalny. Jednak łatwo pomylić go z gołąbkiem wymiotnym (mało przyjemna nazwa mówi wiele o jego właściwościach – to silnie trujący grzyb), a nawet muchomorem czerwonym.
licencja CC BY-SA 4.0

Czarka szkarłatna
Piękny kolor i oryginalny kształt ma czarka szkarłatna. Bardzo nietypowy jest również termin jej występowania – ten grzyb rośnie od grudnia od maja. Jest nieduży (do 5 cm średnicy) i ma kształt miseczki. Jej wnętrze ma intensywnie czerwony kolor (jeśli jest sucho, to bardziej pomarańczowy). Ten grzyb rośnie w Polsce, ale jest dość rzadki (do 2014 r. był pod ochroną). Teoretycznie jest jadalny, ale nie ma ciekawego smaku. Można go spotkać w lasach liściastych.
licencja CC BY-SA 3.0