
Brązowy cukier się zbryla?
Dzięki skórce pomarańczy już nie będzie. Dodaj skórki pomarańczowe do brązowego cukru w opakowaniu, w którym go przechowujesz. Oleje w skórce pomagają wyciągnąć wilgoć z cukru i dzięki temu będzie zawsze sypki.

Zasusz skórki
Herbata w zimowe wieczory smakuje wybornie nie tylko z dodatkiem soku malinowego, cytryny i miodu. Warto zasuszyć skórki pomarańczy i przechowywać je w słoiku. Następnym razem, kiedy będziesz parzyć ulubioną herbatę, dodaj kilka kawałków pomarańczowej skórki. Herbata nabierze cytrusowego aromatu i będzie smakować wybornie.

Pomarańczowa oliwa
Możesz ją kupić, ale możesz zrobić ją samodzielnie. Wystarczy pokrojoną skórkę pomarańczy przełożyć do słoika i zalać ją oliwą z oliwek. Odstawiamy ją w ciemne miejsce na kilka tygodni, co jakiś czas potrząsając. Pomarańczowa oliwa smakuje doskonale jako dressing do sałat czy do smażenia kurczaka.

Komary precz!
Co prawda ten sposób przetestujemy dopiero latem, ale jeśli macie dość gryzących komarów, jest na to sposób. Wystarczy natrzeć skórę skórką pomarańczy, komary bardzo nie lubią tego zapachu, więc nie będą się do nas zbliżać. Jest to zdecydowanie przyjemniejsza opcja niż chemiczne sklepowe środki.