Zanim włączysz zmywarkę, sprawdź czy umieszczone w niej naczynia i akcesoria na pewno można czyścić w tym urządzeniu.
Przed włożeniem brudnych naczyń do zmywarki
Zanim umieścisz naczynia w zmywarce usuń z nich resztki jedzenia (kości, ości, resztki mięsa i warzyw, skórki z owoców, wykałaczki itp.). W przeciwnym razie może dojść do zatkania filtrów, przewodu odpływowego i dysz ramienia spryskującego. Nie jest natomiast konieczne płukanie naczyń przed umieszczeniem w zmywarce.
Garnki i patelnie, na których zalegają przypalone resztki jedzenia należy uprzednio zamoczyć w wodzie z dodatkiem środka myjącego.
Warto wiedzieć: Jak dbać o zmywarkę. Poradnik
Jak najlepiej zmywać
Naczynia układamy w specjalnych koszach, dostosowanych do różnej wielkości przedmiotów. Staraj się ułożyć je w taki sposób, by się nie dotykały, bo w trakcie mycia mogą się uszkodzić.
– Jeśli wykonujemy zmywanie pełnego załadunku należy umieścić naczynia zaraz po skończonym posiłku, dokładając je etapami. W takim przypadku można w oczekiwaniu na pełny cykl zmywania, włączyć program zimne płukanie, by zmiękczyć zabrudzenia. W przypadku niezbyt silnego zabrudzenia naczyń lub małego stopnia wypełnienia koszyków warto wybrać program oszczędny – radzi Paweł Pierściński, przedstawiciel Candy Hoover Polska.
Czego nie wkładamy do zmywarki!
Większość używanych na co dzień naczyń można z powodzeniem myć w zmywarkach. Idealnie nadaje się do tego m.in. zwykłe szkło czy naczynia żaroodporne. Są jednak produkty z tworzyw sztucznych, które nie są do tego odpowiednie. Zachowaj ostrożność w przypadku przedmiotów szczególnie delikatnych, np. wykonanych ze szkła ręcznie malowanego i dekorowanego. Nie wkładaj do zmywarki naczyń wykonanych z materiałów termoplastycznych, przedmiotów z elementami drewnianymi oraz naczyń aluminiowych.
Zobacz również: Ile prądu zużywasz w kuchni? Testy sprzętu AGD
Raczej ręcznie powinieneś myć też naczynia wykonane z kryształu lub szkła ołowiowego. Wyjątkiem są te, które producent dopuszcza do zmywania mechanicznego. Nie zaleca się także zmywania zastawy srebrnej równocześnie z zastawą ze stali oksydowanej. Umieszczając takie sztućce jednocześnie może nastąpić między nimi reakcja chemiczna, która spowoduje osadzanie się ciemnego nalotu.
Jeśli masz wątpliwości odnośnie danego naczynia, zawsze zwracaj uwagę na oznaczenia producenta. Podpowiedzią może być także charakterystyczny rowek na denku naczyń, które są przystosowane do mycia w zmywarce.
