Nieodpowiednie czyszczenie talerzy, czy zbyt długie namaczanie może spowodować wiele szkód takich jak zniszczenie zastawy stołowej, patelni, garnków oraz wyższych rachunków do zapłacenia.
Radzimy jakich błędów unikać, aby zmywanie naczyń było przyjemniejsze, pochłaniało mniej energii czasu i pieniędzy!
Warto przyjrzeć się temu jak myjecie swoje naczynia. Sprawdź, jakie błędy popełniasz i je wyeliminuj, a z pewnością ta czynność będzie łatwiejsza!
Polecamy: Jak wykorzystać nietrafione lub przeterminowane kosmetyki w domowych porządkach?
Nie segregujesz naczyń przed ich myciem
Jeśli tego nie robisz, popełniasz duży błąd, który może zaowocować wyższymi rachunkami za wodę. Warto najpierw delikatnie przetrzeć gąbką szklane naczynia, potem kubki, sztućce, garnki, a na samym końcu te rzeczy najbardziej zabrudzone. Dopiero później włączyć wodę i zacząć je myć. Unikaj także mycia pojedynczych naczyń, bo w ten sposób zużyjesz znacznie więcej wody.
Zbyt długie namaczanie
Namaczanie naczyń w wodzie znacznie ułatwia tę czynność. Jednak jeśli robisz to zbyt długo, możesz być pewien, że wyhodujesz sobie siedlisko bakterii w zlewie. Woda może także pozostawić nieestetyczne zacieki na sztućcach.
Nie myj naczyń w zbyt gorącej wodzie
Mycie talerzy, kubków czy innych rzeczy w gorącej wodzie przyczynia się do naruszenia delikatnej powierzchni naczyń i znacznego pogorszenia wyglądu szklanek. Dodatkowo wysoka temperatura wody tępi noże, dlatego nie warto ich myć w zmywarce.
Zobacz także: Domowe triki z wykorzystaniem octu. Porządki bez chemii
Mycie w brudnym zlewie
Zlew może mieć więcej bakterii niż toaleta. Warto przed przystąpieniem do mycia naczyń dokładnie umyć zlewozmywak. Zróbcie to, używając octu i sody oczyszczonej lub octu i soli. W ten sposób wszystko zostanie zdezynfekowane i unikniecie gromadzenia się bakterii.
Nie usuwanie resztek jedzenia z talerzy
Jednym z największych błędów popełnianych przy myciu naczyń jest nieusuwanie resztek jedzenia z talerzy i garnków. Wkładając naczynia po zjedzonym posiłku do zlewu, usuwajcie pozostałości po obiedzie do kosza, jeśli tego nie zrobicie, w zlewie będą się gromadzić zarazki. Resztki jedzenia mogą również zapchać odpływ, co może przysporzyć wielu kłopotów. Przepychanie rur nie należy do najprzyjemniejszych czynności, użycie silnych detergentów też nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo niektóre z nich mogą wypalić dziury w odpływie, a wezwanie hydraulika to kosztowna sprawa.

Używasz zbyt dużej ilości detergentu
Wcale nie musisz używać dużo płynu do mycia naczyń, aby je wymyć. Wystarczy kilka kropel dobrego detergentu, aby były czyste. Jeśli będziesz używać za dużo płynu, to dodatkowo zużyjesz większą ilość wody do jego wypłukania. A naczynia, które nie miały kontaktu z tłuszczem, z powodzeniem umyjesz pod gorącą wodą.
To Cię zainteresuje: Nietypowe zastosowanie tabletek do zmywarki. Przydadzą się nie tylko w kuchni
Nie polewaj gorącej patelni zimną wodą
Postępując w ten sposób, zniszczysz powierzchnię patelni, narazisz na odkształcenia oraz utratę specjalnych właściwości i powłok.
Dezynfekuj deskę do krojenia
Kroisz surowe mięso na desce, a potem tylko myjesz pod bieżącą wodą? To nie wystarczy. Po użyciu trzeba ją koniecznie zdezynfekować, np. przecierając cytryną lub sodą. Ważne jest, aby mieć oddzielną deskę do krojenia suchych pokarmów oraz drugą do mięsa.
Dezynfekuj gąbkę do mycia
Nie tylko deskę do krojenia trzeba dezynfekować, warto to robić w przypadku gąbki, którą myjecie naczynia. Zanurz ją w wodzie z cytryną i podgrzej w mikrofali. A najlepiej raz w tygodniu wymieniać gąbkę na nową.
