Pierwsze zapiski o maku pochodzą sprzed 4 tysięcy lat przed naszą erą. Wówczas pisali o nim starożytni Sumerowie na glinianych tabliczkach. Właściwości maku poznano jednak jakieś 1500 lat przed naszą erą w Azji.
Polecamy poradnik: Rośliny i kwiaty na ziołowe herbatki
Właściwości lecznicze maku
Morfina, łagodząca ból, kaszel i biegunkę, stanowi jeden z głównych związków chemicznych uzyskiwanych z maku lekarskiego. Mak zawiera również witaminy z grupy B, E oraz kwas foliowy. W roślinie znajdują się ponadto: wapń, magnez, żelazo i cynk. Mak działa przeciwzapalnie i uspokajająco. Wzmacnia kości, poprawia ostrość wzroku i wygląd skóry.

(Pixabay.com)
Mak niczym narkotyk
Trzeba jednak uważać z makiem: morfina wpływa także negatywnie na układ nerwowy i ma właściwości odurzające. Opium (inaczej: makowiec, ale nie mylić z ciastem), to sok mleczny, znajdujący się w całej roślinie. Narkomani w latach 70-tych i 80-tych stosowali go jako środek odurzający. – Nacinali główkę maku i sączyło z niej mleczko makowe – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Ono szybko zmienia kolor na brązowy, ponieważ się utlenia. Po wysuszeniu mleczka powstaje później opium.
Przeczytaj też: Lawenda, czyli śródziemnomorski klimat w ogrodzie i domu
W kuchni mak także ma zastosowanie. Większość z nas zajada się makowcem na święta. Ponadto w niektórych regionach Polski łazanki i pierogi z makiem oraz kutia są popularne nie tylko od święta.
Mak polny i ogrodowy
Mak jest znany w wersji polnej i ogrodowej. – W tej pierwszej występuje na dziko, jest samosiejką – zaznacza Mikietyński. – Nie zagłusza jednak innych roślin. Ma kolor czerwony. Maki ogrodowe, wyhodowane przez człowieka, mogą mieć inne barwy, choćby białe, kremowe, żółte, niebieskie albo fioletowe z białym środkiem.
Ekspert kontynuuje: – Maki polne są kwiatami jednorocznymi. Odmiany ogrodowe mogą występować jako byliny mierzące nawet 1,5 metra wysokości. One na zimę pozostają w ziemi. W następnym sezonie ponownie zakwitną.
Mak – warunki uprawy
Maki nie są wymagające, jeśli chodzi o warunki glebowe, zwłaszcza te w polnej odmianie. Rosną nawet w gruzowiskach i na glinie. Najlepiej jednak rozwijają się w glebie bogatej w azot. – Przez rolników są niekiedy traktowane jako chwasty – zaznacza ogrodnik. – To dlatego, że maki lubią rosnąć w zbożu, a przez to zmniejszają jego plon, ponieważ zboże powinno być czyste.
Polecamy: Hortensje w ogrodzie
Maki nie są podatne na szkodniki i choroby. Nawet zanieczyszczone środowisko miejskie i spaliny od samochodów im nie przeszkadzają.
Tego o maku mogłeś nie wiedzieć
Czerwone płatki maku polnego są wykorzystywane do produkcji czerwonego atramentu i barwienia materiałów. Nasze babcie wróżyły z płatków maku. Osoba stojąca przed znachorkami trzymała taki płatek i go upuszczała. Jeśli spadł szybko na podłogę, mawiały, że życie też im szybko minie. Jeżeli jednak płatek zawędrował np. na stół lub taboret, twierdziły, że taka osoba będzie żyła długo i czekają ją niespodzianki.
