1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Lejkowiec dęty
Lejkowiec dęty to grzyb o nietypowym kształcie i kolorze. Rośnie nawet w listopadzie.
licencja
2 z 7

fot. Franck Hidvégi/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Lejkowce dęte są zwane kominkami i trąbkami
To smaczne i jadalne grzyby, które w szczególności są polecane na farsz do pierogów, ale można je też jeść po prostu podsmażone, np. w jajecznicy, gotowane czy duszone. Nadają się też do suszenia.
licencja
3 z 7

fot. Holger Krisp/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Starsze owocniki lejkowca dętego
Starsze okazy mają jaśniejszą powierzchnię, a wewnętrzną stronę pokrywają łuseczki. Charakterystyczny dla tych grzybów jest lejkowaty kształt i brak blaszek czy gąbki (natomiast zewnętrzna powierzchnia może być pofałdowana).
licencja
4 z 7

fot. Dave W (Dave W) at Mushroom Observer/modified by Ak Ccm/wikimedoa.commons CC BY-SA 3.0
Pieprznik szary
Do lejkowca dętego jest podobny pieprznik szary, jednak ten grzyb po zewnętrznej stronie ma widoczne listewki (rodzaj blaszek). To grzyb jadalny.
licencja