Owoce liczi zwierają sporo witaminy C i błonnika. To również źródło witamin z grupy B, magnezu, potasu, fosforu, polifenoli, kwasu foliowego i cukrów (fruktozy i glukozy). Ich spożywanie wpływa na zmniejszenie ryzyka zatorów, wspomaga trawienie. Więc naszym zdaniem warto pokusić się o wyhodowanie tych owoców w domu.
Warto przeczytać:Właściwości i zastosowanie liczi, czyli chińskiej śliwki
Liczi w naturalnych warunkach
Liczi w naturalnych warunkach rosną na drzewach, które osiągają spore rozmiary. Lubią ciepło i słońce i z pewnością nie wytrzymałyby naszej polskiej zimy. Jednak z powodzeniem można w domowych warunkach wyhodować sobie samemu takie drzewko z nasion. Co prawda wymaga to odpowiedniej pielęgnacji, ale z pewnością ten wysiłek się opłaci.
Liczi uprawiane w domu
Aby mieć drzewko liczi w doniczce, najpierw trzeba odpowiednio przygotować nasiona. Powinny się je moczyć w ciepłej wodzie przez około 1–2 doby.
Liczi najlepiej posiać wczesną wiosną. Ziemię (torf wymieszany z piaskiem i perlitem w stosunku 3:1:1) umieszczamy w doniczce. Odczyn (pH) gleby powinien być kwaśny i wynosić 5–6,5. Nasiona liczi siejemy umieszczając je w podłożu poziomo na głębokości 2–3 cm i podlewamy niewielką ilością wody.
Radzimy też:Jak uprawiać drzewka cytrusowe w doniczce
Posiane ziarenka liczi w doniczce stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu w domu. (Uwaga! Liczi nie lubi mrozów, ale także zbyt dużych upałów. Dobrze będzie mu w wilgotnym pomieszczeniu). Możemy także na naszą doniczkę nałożyć folię, co sprawi, że nasiono liczi szybciej wykiełkuje. Pamiętajmy, gdy nasze nasionko wykiełkuje zdejmijmy folię. Liczi trzeba podlewać 2–3 razy w tygodniu niewielką ilością wody.

