Kuchenne inspiracje: różne efekty uzyskane z płytek

Joanna Turakiewicz, Agata Kulik, Opoczno; Krzysztof Pietras,
Płytki - detal jesieńKuchenne inspiracje: różne efekty uzyskane z płytek
Płytki - detal jesieńKuchenne inspiracje: różne efekty uzyskane z płytek Opoczno
Płytki w kuchni to standard. Układamy je podłodze i ścianach, bo ułatwiają sprzątanie, są praktyczne i ładne.

Odpowiednio dobrane płytki w kuchni, decydują o charakterze wnętrza. A co powiecie na szafki z płytek? Albo blat? 

Styl: nowocześnie, retro, vintage

Zasadami, na których opierają się aranżacje w stylu nowoczesnym są minimalizm oraz prosta geometryczna forma, które powinny znaleźć odzwierciedlenie również w doborze płytek.
Kolorystyka: dominują odcienie biele i szarości, ożywione dodatkami o intensywnej barwie: granat, czerń, czerwień. Stosujemy mocne kontrasty np. między kolorem ścian, a podłogą lub między kolorem wnętrza, a meblami. Płytki: raczej większe formaty o błyszczącej powierzchni – glazura, gres polerowany, okładziny kamienne.

Kuchnia rustykalna kojarzy się z ciepłym, sielskim wnętrzem, którego wystrój stanowią drewniane meble, wiklinowe i mosiężne dodatki, suszone zioła.
Kolorystyka: stonowana, neutralna, kolory ziemi: złamane biele i kremy, stonowane pomarańcze, beże i brązy, przełamanie dekoracyjnymi centrami np. z florystycznym niebieskim motywem.
Płytki: niewielkie np. o wymiarze 10 x 10 cm nadadzą sielankowego, przytulnego klimatu. Ciekawą propozycją, nawiązującą do toskańskich wnętrz, jest ułożenie ich w karo. Do aranżacji rustykalnych doskonale nadają się gresy, klinkier i cotto – spękane, wyglądające na stare.

W modnym ostatnimi czasy stylu vintage mieszamy elementy nowoczesne z rustykalnymi. Ważne jest wyczucie proporcji – łatwo tu bowiem o kicz. Neutralną bazę można uzupełnić dodatkami w obu stylach albo np. wystrój nowoczesny uzupełnić o dekoracje retro. Bezpieczne będą tu płytki średniej wielkości o raczej neutralnych kolorach: biel, beż, szarości.

Meble kuchenne z płytek

Niebanalne rozwiązanie, rzadko spotykane w naszych kuchniach, jak każde inne, ma wady i zalety. Wśród tych pierwszych trzeba wymienić znaczne nieraz straty przestrzeni w szafkach, dość wysokie koszty przy realizacji przez firmę zewnętrzną, a także dłuższy czas montażu, bo nawet jeśli poszczególne elementy dotrą do nas już docięte pod wymiar, to ich skręcenie a następnie oklejenie płytkami trwa dłużej niż w przypadku standardowych mebli. Zalety to, w zasadzie, pełna dowolność aranżacji a także możliwość realizacji we własnym zakresie, co wymaga nieco zachodu, ale znacząco obniży koszty.

Samodzielne wykonanie widocznej na zdjęciu kuchni własnego projektu kosztowało ok. 11 000 zł. W skład tej sumy weszły materiały konieczne do wykończenia
Samodzielne wykonanie widocznej na zdjęciu kuchni własnego projektu kosztowało ok. 11 000 zł. W skład tej sumy weszły materiały konieczne do wykończenia ścian oraz wykonania mebli: tynki, grunt, farba, płyty wiórowe i meblowe, śruby i kołki, samodomykające zawiasy oraz mechanizmy szuflad, drewniane płyty na fronty meblowe, płytki, klej, fuga, ale także sprzęt kuchenny: piekarnik, dwie płyty – gazowa i elektryczna oraz zmywarka. Przedwojenna podłoga z płytek uniknęła skuwania – skończyło się na renowacji. Fot. Joanna Turakiewicz

Białe, matowe płytki o wymiarach 20 x 20 cm stanowią neutralne tło, umożliwiające łatwą zmianę aranżacji, a nawet stylu wnętrza dzięki odpowiednim dodatkom. Drewniane fronty można przemalować na dowolny kolor albo w każdej chwili wymienić na zupełnie inne.

Rozważając wykonanie podobnych mebli kuchennych, pamiętaj o kilku zasadach:

  • wszystkie materiały użyte w kuchni powinny charakteryzować się podwyższoną odpornością na wilgoć; nasiąkliwość płytek powinna wynosić nie więcej niż 5-6 %; 
  • nawet jeśli niebezpośrednio, elementy, z których składa się kuchnia, będą miały kontakt z żywnością – upewnij się szczególnie troskliwie czy nie zawierają substancji toksycznych, są odporne na kwasy, zasady i tłuszcze; 
  • płytki będą narażone na większe wyzwania niż te na ścianie, muszą wykazywać odpowiednią twardość – być odporne na uderzenia i zarysowania; 
  • jak na każdej innej powierzchni – podłoże trzeba zagruntować, jeśli nie chcemy się później szarpać z odpadającymi płytkami; 
  • kuchnia to miejsce mniejszych i większych katastrof, szczególnie jeśli urzędują w niej dzieci – rozlany sok z czarnej porzeczki spływający po ścianie szafki, rozpryskane czerwone wino, tłuszcz, sosy – tutaj zdarzyć się może wszystko. Dlatego płytki powinny być w miarę możliwości gładkie, odporne na zabrudzenia; 
  • zawsze zachowaj paczkę albo dwie płytek na zapas, do uzupełnienia ew. pęknięć albo dobudowania mebelka, który wymyślisz później; 
  • przy krawędziach dobrze jest zastosować dodatkowe zabezpieczenia – listwy narożnikowe, a przy zamknięciach szafek również listwy odbojowe. 
  • szafki wyklejane płytkami są znacznie cięższe niż z płyty, a nawet drewniane, dlatego, chcąc zrobić w tym stylu też wiszące, zadbaj o naprawdę solidne mocowanie i podparcie; 
  • rozmieszczenie otworów szafek i szuflad, postaraj się zaplanować tak, aby płytek nie trzeba było za bardzo przycinać – im więcej całych płytek, tym mniejszy nakład pracy i lepszy efekt wizualny.

Blat ceramiczny – czy to praktyczne?

Rozważając montaż blatu ceramicznego, do wyboru mamy dwie możliwości – zamówić pod wymiar duże, jednolite płyty albo wyłożyć powierzchnię płytkami. Zakup dużej płyty będzie rozwiązaniem droższym, ale mniej kłopotliwym w eksploatacji.

Zobacz również: Wybieramy blat kuchenny. Poradnik 

Najbardziej problematyczne w użytkowaniu blatu z płytek są fugi. Łatwo ulegają zabrudzeniom i są trudne w czyszczeniu. Choć z drugiej strony bardzo zabrudzone fugi można usunąć i położyć nowe. Podobnie da się naprawić uszkodzenia mechaniczne powierzchni – pękniętą płytkę wymieniając na nową, co w przypadku uszkodzenia blatu z jednej płyty nie będzie już tak proste. Za to dowolność kompozycyjną takiego blatu mamy praktycznie nieograniczoną.

Chcąc zmniejszyć ilość spoiny między płytkami, można zastosować płytkę rektyfikowaną, czyli taką, której brzegi zostały obcięte pod kątem 90°, co pozwala na uzyskanie bardziej jednolitej powierzchni. Zarówno w przypadku płytek rektyfikowanych, jak i zwykłych w kuchni, a szczególnie na blacie, warto zastosować fugę z żywicy epoksydowej, pozwalającej na uzyskanie spoiny o szerokości już od 1 do 15 mm. Fuga taka polecana jest do powierzchni, które mają kontakt z żywnością ze względu na brak zapachu, doskonałą odporność na kwasy i substancje chemiczne oraz właściwości zapobiegania rozrostowi grzybów i pleśni.

Warto przeczytać: Układanie glazury: jak robić to dobrze i z wyobraźnią 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom