
Narcyzy
Wszystkie gatunki i odmiany narcyzów, w tym żonkile, zawierają trujące i drażniące substancje. Nie tylko ich nie jedzmy, ale też uważajmy na kontakt z sokiem. Szczególnie toksyczne są pachnące narcyzy białe, które powodują silne zatrucia. Nie trzymajmy w wazonach dużych bukietów, bo ich aromat, choć przyjemny, może powodować ból głowy.

Przylaszczki
Te urocze wiosenne kwiaty również są trujące. Po spożyciu powoduję silne zatrucia, a kontakt z sokiem, np. przy zrywaniu kwiatów – podrażnienia skóry.

Tulipany
Tulipany nie są silnie trujące, ale nie jedzmy ich, szczególnie cebul, bo mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Śnieżyczka przebiśnieg
Wiosenne przebiśniegi należą do trujących roślin. Są szkodliwe po spożyciu, ale również sam sok może podrażniać skórę i błony śluzowe.