1 z 13
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com
Czubajki kanie to smaczne grzyby, ale trzeba je zbierać bardzo uważnie.
2 z 13

fot. Katarzyna Laszczak
Czubajka kania
W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani. Jednak zbierając te grzyby, trzeba również zwracać uwagę na wygląd i cechy trzonu, które odróżniają czubajki kanie od niejadalnych, a nawet trujących gatunków.
3 z 13

fot. JerzyGorecki (pixabay.com)
Czubajki kanie
Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je jeść smażone, ale też suszyć, dodawać do jajecznicy, zup i innych potraw. Trzeba jednak uważać, by nie pomylić jej z niebezpiecznymi grzybami.
4 z 13

fot. MartinFredy/Getty Images
Czubajka kania
Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie kapelusza oraz ruchomy pierścień. To odróżnia ją od muchomora sromotnikowego.