
Czubajki kanie
Wzór na trzonie czubajki kani i białe blaszki, które nie zmieniają koloru, pozwalają odróżnić ją od innych – niejadalnych – czubajek.

Czubajka gwiaździsta
Czubajka gwiaździsta ma inaczej rozmieszczone łuski na kapeluszu. Inne cechy – jak u czubajki kani. To smaczny grzyb jadalny.
licencja

Czubajnik czerwieniejący
Czubajnik czerwieniejący (czubajka czerwieniejąca) często powoduje zatrucia pokarmowe. Od czubajki kani i gwiaździstej odróżnia go to, że blaszki oraz trzon różowieją lub czerwienieją pod wpływem nacisku. Na trzonie nie ma zygzakowatego wzoru.
licencja

Czubajnik ogrodowy
Czubajnik ogrodowy jest odmianą czerwieniejącego. To toksyczny grzyb, który częściej rośnie w ogrodach i parkach niż lasach. Lubi również śmietniki. Pod naciskiem lub po uszkodzeniu zmienia kolor (na czerwony lub brązowawy), ma też bardzo wyraźną bulwę u podstawy trzonu.
licencja