Odmiany uprawne mają zazwyczaj wzniesiony pokrój, dlatego należy im zbudować podporę lub posadzić przy płocie. Po dwóch latach od posadzenia zacznie tworzyć zieloną ścianę.
Przeczytaj poradnik: Jak uprawiać jeżyny w ogrodzie
Wybierając sadzonkę jeżyny należy zwrócić uwagę, czy odmiana nie jest podatna na przemarzanie i posadzić ją w miejscu zacisznym, słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jeżyna potrzebuje gleby żyznej, o niskiej kwasowości. Zniesie długotrwały czas suszy, natomiast nie lubi nadmiernego podlewania.
Odmiany jeżyn uprawnych
W centrach ogrodniczych i szkółkach są dostępne odmiany kolczaste i bezkolcowe, także sztywne i płożące:
- Gazda – odmiana mało podatka na przemarzanie, ma delikatne kolce. Roślina wytwarza silne pędy i odrosty korzeniowe. Owocuje w lipcu i sierpniu. Rodzi średniej wielkości, połyskliwe jagody.
- Orkan – odmiana bezkolcowa z silnymi pędami, które należy prowadzić na podporach. Owoce są kwaśne, ale duże. Najlepsze w drugiej połowie września. Średnio podatna na przemarzanie, dlatego trzeba ją na zimę okryć.
- Leśniczanka – odmiana o mocnych kolcach, z dużymi, czarnymi i bardzo smacznymi owocami. Bardzo plenna, polecana do uprawy działkowej.
Zobacz również: Jak przycinać pędy maliny w trzech kolorach
Owoce jeżyny smakują na surowo oraz przetworzone na dżemy, galaretki i konfitury. Zawierają kwasy organiczne i witaminy, mają dużo manganu, pomocnego w przemianie materii.
